A fogyás 16 titka- Csak a zsírral vigyázzon
Szeret nassolni, de nem akar hízni? Néhány egyszerű trükkel ez is sikerülhet. Megmutatjuk, hogyan.
Ebédre, vacsorára:
1 Szereti a húslevest? Semmi probléma, csak éppen ne frissen, főzés után fogyassza! Hagyja kihűlni. A felszínén összegyűlt, megszilárdult zsírt villával könnyen eltávolíthatja.
2 Tartalmas, zsíros gulyás, csülkös bableves helyett válassza a könnyű paradicsomlevest. Ehhez a konzerv, hámozott paradicsomot a levével együtt turmixolja össze, keverje össze kevés zsírtalanított húslevessel és melegítse meg. Frissen vágott petrezselyemmel vagy zellerzölddel megszórva tálalja.
3 Első fogásnak leves helyett minél többször válassza a salátát. Olaj nélküli öntettel locsolja meg.
4 Hús helyett egyen halat, legalább hetente (ne csak karácsonykor). De tudnia kell: az olajban vagy zsírban sült rántott hal majdnem olyan zsír- és kalóriadús, mint a rántott szelet! Meglepő, de az angolna zsírtartalma is közel 30 százalékos és ugyancsak sok zsírt tartalmaznak a füstölt halak, pl. a makréla vagy a hering.
5 A panír valósággal szívja magába a zsiradékot. Akár hús, akár gomba vagy sajt került a bundába. Akinek vigyáznia kell a vonalaira, felejtse el a liszt-tojás-zsemlemorzsa „szent” triumvirátusát.
6 Imádja a rántott sajtot? Panírozás helyett natúr tegye a serpenyőbe vagy a mikrohullámú sütőbe. Süsse ki, a kiolvadt zsírt pedig öntse le. A sajt felületéről is itassa le a zsiradékot konyhai papírtörlővel.
7 Hús nélkül nem tud meglenni a párja? Sertés helyett csirkét, pulykát tegyen az asztalra. Bőre nélkül fogyasszák!
8 Zsiradékban sütés helyett teflon serpenyőben süsse ki a hússzeleteket, zsiradék hozzáadása nélkül! Előzetes pácolással, zöldfűszerekkel, zöldségekkel ízesítse.
| 9 Kalóriaszegény, ízekben gazdag fogást, akár egytálételt is süthet sütőben. Csomagoljon be alufóliába a sovány, lebőrözött csirkemellet, fűszerezze sóval, borssal, zúzott fokhagymával. Tegyen rá hagyma- és paradicsomkarikákat, zellerzöldet. Süsse 180 fokon fél óráig.
10 Sovány húsok a vadak. Ünnepi alkalmakra süthet vagy párolhat vaddisznót, őzet, szarvast, vadnyulat. Persze vadas vagy más zsíros, tejszínes mártással már nem fogyókúrás fogások! Felejtse el a köretként feltálalt zsemlegombócot, krumplifánkot, krokettet! Jobb a főtt burgonya.
11 A csirkét leginkább zsemlés, tojásos töltelékkel készítsünk. Kalóriaszegényebb változat, viszont különleges ízű töltelék: apróra vágott alma és hagyma, petrezselyemmel és lestyánnal ízesítve.
12 Ünnepi alkalmakra liba- vagy kacsasült helyett bébipulykát süssön – alig tartalmaz zsírt.
13 A liba- vagy kacsasült is készíthető zsírszegényen. Ehhez a húst (combot vagy mellet) kuktában, kevés sós-fokhagymás vízben párolja csaknem készre. Csöpögtesse le, így tegye át tepsibe és süsse ropogósra. A kisülő zsírt is öntse le!
14 A zsírszegény konyha elengedhetetlen kelléke a római tál (mázatlan, fedeles cserépedény). Ebben minden zsiradék nélkül párolható-süthető hús, hal, köret, zöldség. A nyersanyag a cserép pórusaiban tárolt víz gőzében párolódik meg.
15 Ha egész halat vásárol, serpenyő és olaj helyett egészben, a sütőben süsse meg. Tegyen bele tölteléket: egész csokor zöldfűszert. Zsírszegény, tormával kevert túrókrémet és főtt burgonyát adjon mellé.
16 Tartózkodjon az étkezés mellé felszolgált alkoholtól! Az aperitifek étvágyat csinálnak: akár kétszer annyi ételt is elfogyasztunk egy-egy pohár gyomorkeserű után! Az étkezés után megivott pohár bor lassítja az emésztést. Így az étellel felvett zsírt a szervezet különösen jól tudja hasznosítani, azaz: elraktározza a kötőszövetben.
|