Ilyenkor, nyáron mind az éttermekben, mind otthon a friss zöldségekből készült saláták vezetik a toplistát. Finom, könnyű, egészségese és változatosa nem is lehet a jó konyha nélkülük. Salátát fogyaszthatunk könnyű előételként, de laktató főételként is a forró nyári napokon. Már egyetlen saláta elfogyasztása is teljes értékűvé teheti étkezésünket!
Tavaszi saláta
• Hozzávalók: 4 db paradicsom, 1 db salátauborka, 1 fej jéghegysaláta, 3 evőkanál paprikával töltött olajbogyó, 8 dkg füstölt lazac szeletelve, 4 evőkanál olívaolaj, 4 evőkanál fehérborecet, fél csokor petrezselyem, só, frissen őrölt bors, kevés cukor A paradicsomot vékony gerezdekre, a salátát csíkokra vágjuk, az uborkát vékonyra legyaluljuk, a petrezselymet apróra vagdaljuk. A marinád hozzávalóit összekeverjük, ízlés szerint kevés vízzel hígíthatjuk, majd a salátára öntjük. Pirított kenyérrel tálaljuk.
Hideg nyári saláta
• Hozzávalók: fél liter zöldségleves, 1 db közepes nagyságú patisszon, 3 kis cukkini, 2 db paradicsom, 15 dkg mozzarella A patisszont fél cm vastagon felszeleteljük, a cukkinit hosszában négyfelé vágjuk. Mindkettőt forrásban levő zöldséglevesben puhára főzzük, a cukkinit előbb kell kivenni. A lecsepegtetett zöldségeket 4 tálra rendezzük. A zöldséglevest félretesszük. A mozzarellát és a paradicsomot kockákra vágják és elosztjuk a zöldségeken. Fűszeres öntet: 1 evőkanál mustár, fél kávéskanál só, kevés bors, 2 fej finomra vágott mogyoróhagyma, 2 gerezd préselt fokhagyma, 1 csokor finomra vágott metélőhagyma, 1 csokor petrezselyem, néhány friss bazsalikomlevél szintén finomra vágva, kevés kapor, 4-5 evőkanál fehérborecet, 3-4 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál száraz cherry A hozzávalókat jól összekeverjük, és a még meleg levesbe öntjük, lefedve összefőzzük. Ezzel az öntettel locsoljuk meg a salátát.
Sajtos kertészsaláta
• Hozzávalók: 1 db salátauborka, 1 csomag retek, 2 fej lilahagyma, 30 dkg karalábé, 8 dkg goudasajt, fél fejes saláta, fél jéghegysaláta, 2 szál kapor, 1 csokor zsázsa, 6 evőkanál almaecet, 1 kávéskanál mustár, só, bors, csipet cukor, 5 evőkanál olaj, 3 szelet szendvicskenyér, 1-2 evők. margarin Az uborkát és a retket legyaluljuk, a hagymát karikákra, a karalábét és a sajtot hasábokra vágjuk. Az eltépkedett salátát elrendezzük egy tálon, elosztjuk rajta a zöldségeket és a sajtot. Az ecetet elkeverjük a mustárral. Sóval, borssal és cukorral ízesítjük, majd hozzáadjuk a vagdalt kaprot és zsázsát. A mártást a salátára öntjük, összeérleljük. Közben a kenyeret kockákra vágjuk, és forró olajban aranybarnára sütjük. A salátát a pirított kenyérkockákkal tálaljuk.
Parmezános zöldsaláta bazsalikommal
• Hozzávalók: 2 db karalábé, 25 dkg zöld spárga, só, bors, fél frisée-saláta, 1 csokor bazsalikom, 1 csokor turbolya, 3 zöldcitrom, 2 evőkanál balzsamecet, cukor, 3 evőkanál napraforgóolaj, 3 evőkanál olívaolaj, 50 g parmezán, zöldcitrom-karikák a díszítéshez A karalábét hasábokra vágjuk. A spárgáról eltávolítjuk a fás végét, és falatnyi darabokra vágjuk. A karalábét és a spárgát forrásban levő sós vízben 10 percig főzzük. A frisée-t és a turbolyát összevagdaljuk, a bazsalikomleveleket letépkedjük a száráról. A kifacsart zöldcitromlevet elkeverjük a balzsamecettel. Sóval, borssal és cukorral ízesítjük, hozzákeverjük az olajat. A salátákat és zöldségeket óvatosan elkeverjük az elkészült öntettel. Rövid ideig érleljük, majd utánaízesítjük. Reszelt parmezánnal és a zöldcitromkarikákkal díszítve tálaljuk.
Juhsajtos paprikasaláta
• Hozzávalók: 2 főtt tojás, 1-1 nagyobb zöld, sárga és piros húsú paprika, 3 db paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 40 dkg konzervkukorica, fél endíviasaláta, 250 ml natúr salátaöntet, só, fehérbors, 1 evőkanál ecet, 20 dkg juhsajt, durvára darált színes bors a díszítéshez A tojásokat nyolc gerezdre szeljük. A megmosott paprikákat csíkokra, a paradicsomot vékony gerezdekre vágjuk. A kukoricát szitában leszűrjük, a hagymát felkarikázzuk, a salátát eltépdessük. A hozzávalókat óvatosan elkeverjük. A salátaöntetet sóval, borssal és ecettel fűszerezzük, és a salátára tesszük. Hozzáadjuk a kockákra vágott juhsajtot. Tálaláskor durvára őrölt színes borssal szórjuk meg.
Mozzarellás burgonysaláta
• Hozzávalók: 75 dkg héjában főtt burgonya, 1 kis fej vöröshagyma, 50 g olajbogyó mag nélkül, 1 csokor bazsalikom, fél csokor metélőhagyma, 3-4 evőkanál fehérborecet, só, frissen őrölt bors, 4 evőkanál olívaolaj, 18 dkg szendvicsparadicsom, 1 csomag minimozzarella A burgonyát hosszában negyedekbe vágjuk, a hagymát, bazsalikomot és az olajbogyót felaprítjuk, 3 szemet meghagyunk tálaláshoz, a metélőhagymát karikákra vágjuk. Az ecetet sóval, borssal fűszerezzük, hozzákeverjük az olajat, majd beletesszük a felaprított olajbogyót, fűszereket és hagymát. A burgonyát leöntjük a marináddal, és 20 percig állni hagyjuk. A paradicsomokat félbevágjuk, és a mozzarellával a burgonyasalátához adjuk. Sóval, borssal fűszerezzük. Tetejére tesszük a félretett olajbogyót, és a bazsalikommal tálaljuk.
Radicchio-őszibarack saláta
• Hozzávalók: 2 fej – 25 dkg – radicchio, 2 szem őszibarack, 15 dkg gomba, 1,5 dl tejföl, 6 evőkanál vörös szőlőlé, 3 evőkanál ecet, só, cukor, fehérbors A radicchiot megtisztítjuk és eltépkedjük. A barackot forró vízbe merítjük, majd héját lehúzzuk. Félbevágjuk, kimagozzuk, és keskeny cikkekre vágjuk. A megtisztított gombát felszeleteljük. Az egészet összekeverjük, majd elkészítjük az öntetet: a tejfölt elkeverjük a szőlőlével és ecettel, sóval, cukorral, fehérborssal ízesítjük, és a salátára öntjük. Az őszibarack helyett kékszőlővel is készíthetjük.
Sajtos almasaláta
• Hozzávalók: 1 fej radicchio, 1 fej jégsaláta, 25 dkg szendvicsparadicsom, 20 dkg gouda sajt, 1 db póréhagyma, 5 dkg dió, 2 fej édes alma, fél citrom leve Marinád: 2 evőkanál gyümölcsecet, 4 evőkanál almalé, só, bors, cukor, 2 evőkanál dióolaj, 2 evőkanál olaj A salátát megmossuk, leszárítjuk, és széttépdessük. A paradicsomot megmossuk, és félbevágjuk. A sajtot kockákra, a póréhagymát karikákra vágjuk. A diót durvára tördeljük, és egy serpenyőben, zsiradék nélkül megpirítjuk. Az almát megmossuk, kimagozzuk, és cikkekre vágjuk, meglocsoljuk a citromlével. Elkészítjük a marinádot, és az összekevert salátára öntjük.
Tésztasaláta zsomborral
• Hozzávalók: 20 dkg penne, só, frissen őrölt bors, 1 fej lilhagyma, 1 db sárga húsú paprika, 50 g zsombor, 12 szem fekete olajbogyó, 1 gerezd fokhagyma, 2-4 evőkanál fehér balzsamecet, 4-6 evőkanál olívaolaj A tésztát forró, sós vízben 12 percig főzzük. A hagymát felkarikázzuk, a paprikát darabokra vágjuk. Az előkészített hozzávalókat elkeverjük a zsomborral és az olajbogyóval. Az ecetet sóval, borssal és a finomra vágott fokhagymával ízesítjük. Hozzákeverjük az olajat. A salátát meglocsoljuk az öntettel, és rövid ideig állni hagyjuk. Tálra rakjuk, és megszórjuk frissen őrölt borssal. |