Szervezetünk számára létfontosságúak a vitaminok és ásványi anyagok. A vitaminok a szervezet számára nélkülözhetetlen, biológiailag aktív, energiát nem adó szerves vegyületek, melyeket a szervezet nem, vagy csak kis mértékben képes szintetizálni, így azokat a táplálékkal együtt kell felvennünk.
A vitaminok számos élettani folyamatban kölcsönösen együttműködve fejtik ki hatásukat, ezért fontos, hogy a megfelelő mennyiségben és a megfelelő arányban kerüljenek a szervezetbe. Vitaminhiányos állapot a hipovitaminózis, súlyosabb formája az avitaminózis. A nem kielégítő vitamin bevitel oka az egysíkú táplálkozás, a finomított élelmiszeripari termékek részarányának növekedése, valamint a tartósítási eljárások, a tárolás, az ételkészítés során keletkezett vitaminveszteség. A túlzott vitaminfogyasztástól is óvakodni kell, mert a szervezetben elraktározódó zsírban oldódó vitaminok túladagolása súlyos, toxikus tünetekkel járó hipervitaminózist okozhat.
Az emberi szervezet számára 13 vitamin kiemelkedő fontosságú, ezek között oldhatóságuk alapján zsírban és vízben oldódókat különböztetünk meg. Zsírban oldódó vitaminok: A, D, E, K, F Vízben oldódó vitaminok: C, B vitamin csoport, H biotin, Folsav
A szervezet csak a zsírban oldódó vitaminokat képes raktározni, ebből két dolog következik: - a zsírban oldódó vitaminok túladagolása káros hatásokkal járhat, - a vízben oldódó vitaminok utánpótlásáról naponta kell gondoskodnunk.
Vitamin |
Élettani szerepe |
Hiánytünetei |
Elõfordulása |
A |
nyálkahártyák védelme, hámképzés, a retina pigmentek alkotórésze |
szürkületi vakság, hámszarusodás, hajhullás |
belsőségek, máj, vaj, tej, margarin, növényi olajok |
D |
kalcium felszívódást segíti, csontok, fogak anorganikus állományának fejlődését segíti |
csontosodás lassulása, csontlágyulás, angolkórTúladagolás: lágy szövetek meszesedése |
margarin, halmáj, hús, gombák |
E |
antioxidáns, peroxidációs folyamatok gátlása |
májelzsírosodás, izomdegeneráció, nemi működés zavarai, vérképzési zavarok |
szója, búzacsíra, száraz termések, dió, mogyoró |
K |
véralvadás, májfunkció segítése |
lassú véralvadás, bőr alatti vérzések |
zöldségek, zöld növényi részek, paraj, káposzta, brokkoli, máj, tej |
B |
szénhidrátok anyagcseréje, idegrendszer működése, hidrogén transzport, zsírsavak aktiválása, szénhidrát-fehérje-zsír anyagcsere, transzaminálás |
fáradékonyság, érzészavarok, emésztési zavarok, beri-beri, fényérzékenység, pellagra, idegrendszer károsodása, növekedési zavarok, kötőhártya gyulladás, vérszegénység |
élesztő, gabonafélék, hús, máj, szív, sajt, szója, tojás, káposzta, petrezselyem, sárgarépa, hüvelyesek, tej, kefir, burgonya. |
Folsav |
vérképzés, sejtosztódás, aminosav anyagcsere |
vérszegénység, növekedési zavarok, nyálkahártya elváltozásai |
máj, vese, hüvelyesek, káposztafélék, cereáliák |
Biotin |
karboxilezés, CO2 átvitel, szénhidrát-zsír-fehérje anyagcsere, bőrgyulladás, nyálkahártya savanyodás |
bőrgyulladás, nyálkahártya savanyodás hámlás |
máj, lencse, vese, tojás, gomba, mogyoró |
C |
aminosavak anyagcseréje, kötőszövetek szintézise, csont és porcképzés |
erek sérülékenysége, nyálkahártyavérzés, fertőződési hajlam, lassú sebgyógyulás, skorbut, |
csipkebogyó, petrezselyem, kiwi, paprika, padlizsán, citrusfélék, zöldségek, gyümölcsök | |