alak
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Ennyien voltatok
Indulás: 2006-06-06
 
Fogyókúrákról
 
90 napos
 
ABO-vércsoportdiéta
 
Atkins
 
Diéták
 
Egyéb módszerek
 
Gyors fogyás
 
GI diéta
 
Makrobiotikus étkezés
 
South Beach diéta
 
Táplálékaink
 
Testkontroll
 
Weight Watchers
 
Zóna diéta
 
Csodálatos zöldségek
A különböző nációk szakácskönyveit böngészve kiderül, hogy minden népnek, országnak megvan a maga jellegzetes kosztja, főzési, ételkészítési hagyománya.

Ránk, magyarokra, a sertészsírra, paprikára, vöröshagymára épülő nehéz, kalóriadús, húsos pörköltételek szeretete
a jellemző, annak ellenére, hogy a hagymát a 16., a paprikát pedig csak a 17. században kezdtük el termeszteni, s a török hódoltság alatt sokféle zöldségételt fogyasztottunk.

A fejlődés eredményei

A hús nélküli, zöldségalapú reformtáplálkozás már többször hódított országunkban, gazdagította – vagy átmenetileg leváltotta – az amúgy jellegzetes húsos vagy gabonaalapú étkezést. Az amerikai zöldségek közül a paprika mellett a 17. században meghonosodott nálunk a paradicsom, a tök,
a bab, a burgonya, majd a kukorica is, de akkor még ugyanúgy idegenkedtünk tőlük, mint ma a padlizsántól vagy a patisszontól.
TUDTA-E? Különösen a burgonya elterjedése számított nagy áttörésnek, hiszen a gabonaféléket ez a zöldség minden tekintetben remekül helyettesíthette. Ám a régebbi konyhatechnikai gyakorlattal a burgonyából kifőzték a tápanyagokat, majd a főzővízzel

Gyógyító zöldségek
• Articsóka: máj-, epeműködés-serkentő
• Bab, borsó: anyagcsere-serkentő, vízhajtó
• Brokkoli: emésztésjavító, rákmegelőző
• Burgonya: vízhajtó, lúgosító
• Cékla: daganatvédő, vérképző
• Cukkini: salaktalanító, immunerősítő
• Káposzta, karalábé, karfiol: anyagcsere-gyorsító, salaktalanító
• Kukorica: vitalizáló, idegerősítő
• Paprika: keringésjavító, nyálkahártyavédő
• Paradicsom: vízhajtó, regeneráló, érvédő
• Retek: máj-, epeműködés-javító, vízhajtó
• Sárgarépa: bőrvédő, látásjavító
• Spárga: salaktalanító, vízhajtó, anyagcsere-gyorsító
• Spenót: immunerősítő, sejtregeneráló
• Tök: emésztésserkentő, vízhajtó
• Uborka: bőrregeneráló, vértisztító
• Zeller: fertőtlenítő, fogyasztó

kiöntötték azokat, emiatt ez az értékes növény sokkal inkább volt tömőanyag, mint táplálék .

Növénykultúrák veszélyben

A nagy zöldségtermesztő cégek a gyors haszon reményében megváltoztatják a növények tulajdonságait, alapvető sejtszerkezetét, s ezzel a vásárlók számára értéktelenné teszik azokat. De a párhuzamosan alkalmazott vegyszerezés, műtrágyázás sem segíti a zöldségek diadalútját; már csak a biotermesztésű, tiszta élelmiszerekben bízhatunk. Sajnos éppen most teszik tönkre örökre a növénykultúrákat, amikor végre a konyhatechnika fejlődése, a korszerű főzőedények megjelenése fellendíthetné az egészséges, csodálatos zöldségfélék fogyasztását, megőrizhetné értékes anyagaikat. A párolt zöldségekben ugyan megmaradnak a táplálásunkhoz nélkülözhetetlen anyagok, de a nem bio, nyers zöldségeket fémjelző, egészségkárosító kémiai anyagok is.

Fűszerek csapdájában

A nehéz ételekről való lemondásban elsősorban a fűszerek segíthetnek bennünket. Ugyanakkor az ételek fűszerezésével egy kicsit be is csapjuk magunkat, hiszen a hús csak így válik ízletessé, csak így lesz élvezhető.
Jó tudni! Az erőteljes ízesítéssel, sózással elrontjuk ízlelőbimbóinkat, magasra tesszük ingerküszöbünket, s már nem is érezzük az élelmiszerek, növények természetes ízét. Már csak a fűszerek íze serkenti emésztésünket . Nem véletlen, hogy napjainkban az iparilag előállított élelmiszerekbe, levesekbe, készételkonzervekbe, felvágottakba nemcsak fűszereket, hanem ízfokozókat is tesznek, még jobban kitolva ezzel az ízlelőküszöbünket. Sajnos az önbecsapást sokaknak a zöldségekkel kapcsolatban is folytatniuk kell, s bár ezek önmagukban is sokkal ízletesebbek, mint például a hús, de nem annyira, hogy ellensúlyozzák a fűszerfüggőséget s felkeltsék étvágyunkat . De ha már az újkori magyaros koszt a pirospaprikán és hagymán nyugszik, s ezek élettanilag értékes zöldségek, feltétlenül érdemes őket megtartani a zöldségalapú táplálkozásban is!

Múlt és jövő

A kockára vágott vöröshagymát eredetileg felhevített zsírban fonnyasztottuk üvegesre, pároltuk puhára, vagy pirítottuk aranysárgára; a hagyma rostjai szétestek, zamatát átadta, ráadásul párolva már nem okozott gyomorégést sem. A zsírba a hagyma mellé pirospaprika került, ezzel vált teljessé a lé íze, mely lényegében a magyarost koszt alapízének tekinthető. Kétségtelen, hogy a modern, zsír nélkül is működő edényekben is megpuhul a hagyma, de
a jellegzetes zsírlevet már nem tudjuk pótolni.
HASZNOS TUDNIVALÓ! A korszerű főzőedényekben az összes zöldségféle zsiradék nélkül elkészíthető, majd fűszeres tejföllel utólag remekül ízesíthető. Még ízletesebbek a sütőben készített zöldségételek, melyeket akár hússal is gazdagíthatunk, bár például a padlizsánból, a tökből, a patisszonból és a zöldbabból hús nélkül is ízletes ételeket készíthetünk. És ne feledkezzünk meg a rántás nélküli főzelékekről sem, melyekhez feltétet készíthetünk zöldségekből is, például rántott cukkiniből, de a húst a gomba és a sajt is pótolhatja!

Miért csodálatosak a (bio)zöldségek?

A kérdésre leginkább a balkáni népek vagy a franciák tudnának válaszolni, utóbbiak például a hagymából húszfélét ismernek, s önálló ételként készítenek el, míg mi talán csak négyet: a vöröset, a lilát, a gyöngyöt és a fokhagymát, s lényegében csak fűszerként használjuk. Minél kevesebbfajta alapanyagunk van, annál szegényesebb az ételkészítési fantáziánk (bár a törökök egyféle padlizsánból is képesek százfajta ételt elkészíteni…). A legjobb, ha mi is követjük a példájukat, s megteremtjük a magunk padlizsán-, patisszon-, cukkini- és zöldbabkultuszát.
A padlizsán ugyan nem különösebben tápláló növény, még csak vitamintartalma sem jelentős, de remek olajfelvevő képessége és zamatos íze miatt nélkülözhetetlen a teljes értékű, változatos táplálkozásban.
Fogyaszthatjuk sütve, grillezve (fűszerekkel ízesítve akár bifsztekként is), párolva, rántva vagy palacsintatöltelékként is, illik hozzá
a gomba, a vöröshagyma, a paradicsom, de a bazsalikom is. Ezekkel egybesütve remek ételt készíthetünk belőle.
Fontos! Ugyanígy használható fel a cukkini, a patisszon és a tök is: a párolt, natúr patisszon, akárcsak a karfiol, prézlivel és tejföllel meghintve az egyik legízletesebb csemege. Mellettük sárga zöldségekkel, répával, sütőtökkel színesíthetjük, s tehetjük tartalmasabbá étkezésünket, a belőlük készített levesek újrafelfedezésre érdemesek. A zöldségek csodája nemcsak ízükben, széles körű felhasználási lehetőségükben, színességükben rejlik, hanem különleges gyógyhatásaikban is.

 
Aerobik
 
Alakformálás
 
Szépség
 
Egészséges receptek
 
Torna otthon
 
Fogyókúrás receptek
 
Makrobiotikus receptek
 
Vélemény:
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Étkezési zavarok
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?