Orvosok, természetgyógyászok, fitneszguruk találnak ki különböző karcsúsító étrendeket. Amerikában legújabban a Jézus-diéta hódít.
A Jézus-diéta kiagyalói az Ó- illetve Újszövetség tanulmányozása alapján állították össze étrendjüket.
Mit?
Jézus és tanítványai egészen egyszerű ételeken éltek. Kenyér, gabonafélék, zöldségek, nagyritkán hal szolgált étkeik alapanyagául. A fogásokat főleg tiszta vízzel öblítették le, illetve néhanap vörösborral.
Jézus nem fektetett különösebb hangsúlyt az étkezésre. Arra figyelmeztette tanítványait is, azt egyék, amit éppen találnak. Ez pedig gyakran nyers étel lehetett. Leginkább zöldségek, babfélék, lencse, borsó – egy kis kenyérrel. Az arrafelé termő gyümölcsöket is ették természetesen. Húst csak egészen különleges alkalmakkor fogyasztottak, leginkább bárányt, marhát. Ezek mellett tojás, joghurt, méz, csirke és hal is lehet a Jézus-diéta része.
Hogyan?
Alapszabály: mindig ellazulva, jókedvűen, beszélgetés közben fogyassza a fogásokat. A Mester és tanítványai sohasem habzsoltak. Lassan ettek, alaposan megrágták az ételt, akár órákon keresztül ültek az asztalnál. Így nem is tudtak falánk módon túl sok ételt fogyasztani. Jézus étrendjének fontos eleme volt a böjt. Nagyon egészséges; hetente egy nap ajánlott.
Mennyit?
Természetesen a diéta fontos része a megfelelő mennyiség és az arányok. Jézus azt mondja, napi átlagban legalább egy mina mennyiségű ételt kell fogyasztani, de sohasem többet két minánál. Egy mina nagyjából négy csészényi étel egy átlagos férfiember, valamivel kevesebb a nők és a gyerekek számára. Ez metrikus űrmértékre lefordítva valamivel több mint 20 deka száraz gabonaféle, és ugyanennyi gramm száraz hüvelyes naponta. Mindegyik kétszeresére dagad elkészítés közben. Ezt kiegészíti még 20-20 deka friss zöldség-gyümölcs és nyers vagy főtt gumós növények.
A gabonaadag egy negyedét képezhetik magvak vagy olajuk (pl. napraforgó), a hüvelyesek negyede pedig lehet valamilyen mogyoró vagy dió. A nem teljesen vegetáriánusok ennek a mennyiségnek egy részét néha nyugodtan kiválthatják kevés roston sült hallal, szárnyassal, sovány marhával vagy báránnyal.
Ezt eheti! |
Gabonafélék és zöldségek: árpa, búza, kukorica, rizs, köles, zab, rozs, szezámmag, napraforgómag, lóbab, borsó, lencse, földimogyoró, szójabab, fekete bab, vesebab, mungóbab, lima bab, babból készült ételalapanyagok (pl. tofu), mandula, pekándió, zöldségek, gyümölcsök, fokhagyma, vöröshagyma, répák, burgonya. | |
Honnan?
A messzi országokból szállított élelmiszer általában nem tartalmazza a megfelelő mennyiségű tápanyagot, illetve mindig egészségesebb azt enni, ami helyben megterem. A módszer kiagyalói szerint ugyanis Isten pontosan tudja, mi kell az embereknek, hol és mikor. Minden embernek minden országban azt adja, ami azoknak és ott a legjobb.
Csak fokozatosan!
Tanács a Jézus-diétára áttérni szándékozóknak: Aki évekig helytelenül táplálkozott, mérgezte szervezetét, nem tudja máról holnapra kitisztítani azt. Ne akarjon az illető gyorsan áttérni, a Jézus-diétára csak fokozatosan. Bánjon óvatosan a böjttel és a nyers ételekkel. Az állati termékeket viszont egyből el lehet hagyni, a vajról pedig érdemes rögtön áttérni az olívára. Húsból pedig válassza az egészséges bárányt, csirkét vagy halat.
Minden napra! |
Reggeli – 2 evőkanálnyi zabkorpa vagy natúr müzli pohárnyi joghurttal és 10 dekányi friss szezongyümölccsel + 2 szem dió vagy mogyoró vagy – csészényi húslevesben főtt köles, pohár natúr joghurt, 10 dkg friss gyümölcs + 2 szem kesudió vagy – 1 szelet teljes kiörlésű kenyér mogyorókrémmel, 10 dkg friss gyümölcs, 1 pohár joghurt Vacsora – 2 dl húslében főzött kukoricakása, 2 kanál túró, 1 őszibarack, vagy – csészényi gombás gersli (hántolt árpagyöngy), 1 körte vagy – szelet rozskenyér 1 levétől lecslepegtetett szardíniával, 1 szem paradicsommal Tízórai/uzsonna 10–10 dkg friss gyümölcs vagy pohár tej vagy joghurt | |
1. nap ebéd: Bárányburger
Hozzávalók 4 személyre: 35 dkg darált sovány bárányhús, 1 finomra aprított közepes fej vöröshagyma, 4 evőkanál zsemlemorzsa, 2 evőkanál borsmentazselé, só és bors, 4 félbevágott rozszsemle, 2 szeletekre vágott nagy paradicsom, 1 felkarikázott kígyóuborka, salátalevél
A darált húst egy nagy tálban összekeverjük a hagymával, a zsemlemorzsával és a lekvárral. Kézzel jól kidolgozzuk, sóval és borssal ízesítjük. A masszát 4 részre osztjuk, és 10–10 cm átmérőjű fasírtokat formálunk belőle. A fasírtokat sütőpapírral kibélelt sütőlemezen fél órára a hűtőbe tesszük. Közepes hőfokra bemelegíjük a grillsütőt; a fasírtokat, meggrillezzük (7–8 perc). A grillfasírtokat itatóson lecsepegtetjük, majd 1–1 fél zsemlére helyezzük. Megrakjuk paradicsom- és uborkakarikákkal és rányomjuk a zsemlék fedelét. - 1 adag 237 kcal, zsírtartalma 0,78 dkg
2. nap ebéd: Citromos csirkesaslik
Hozzávalók 4 személyre: 4 csirkemellfilé (egyenként 13 dkg), 4 evőkanál zöldcitromlé, 1 kávéskanál fehérborecet, 1/2 kávéskanál reszelt zöldcitromhéj, só és bors A tálaláshoz: zöldcitromnegyedek, főtt rizs
A kicsontozott csirkemelleket vékonyan felszeletejük. A húscsíkokat cikcakk alakban fa hurkapálcikára tűzzük. A grillsütőt közepes hőfokon bemelegítjük. A citromlével elkeverjük az ecetet meg a citrom reszelt héját. Sóval és borssal ízesítjük, majd ezzel a páccal bekenjük a húst. Grillrácsra sorakoztatjuk, és kb. 10 perc alatt porhanyósra sütjük. Közben megfordítjuk és újrakenjük a csirkenyársakat. - 1 adag 200 kcal, zsírtartalma: 0,15 dkg3. nap/Ebéd
3. nap ebéd: Gyümölcsös bárányvagdalt
Hozzávalók 4 személyre: 46 dkg lehártyázott, nagy kockára vágott sovány bárányhús, 40 dkg darabolt paradicsom (konzerv), 13 dkg aszalt sárgabarack, 3 dl zöldséglé, 1 közepes fej finomra aprított lilahagyma, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 2 evőkanál sűrített paradicsom, 2 teáskanál olívaolaj, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál őrölt koriander, 1 teáskanál őrölt római kömény, 1 teáskanál cukor, só és bors. A tálaláshoz hántolatlan rizs
A sütőt 180°C-ra bemelegítjük. A húst egy tálban átitatjuk az olajjal meg a fűszerekkel. A tűzhelyen felforrósítunk egy teflonserpenyőt, majd a hőt mérsékelve állandó keverés mellett 4–5 percig pirítjuk benne a húst. Hőálló edénybe szedjük. A serpenyőben összekeverjük és 4 percig pároljuk a hagymát és a fokhagymát a darabolt és sűrített paradicsommal. Hozzáadjuk a sárgabarckot és a cukrot, majd felöntjük a zöldséglével. Összeforraljuk, sóval és borssal ízesítjük. A mártást a húsra öntjük, összevegyítjük, és lefedve 1 órára a sütőbe toljuk. Az utolsó 10 percre levesszük a sütőedény fedelét. - 1 adag 280 kcal, zsírtartalma: 1,16 dkg
4. nap ebéd: Kukoricás tyúkhúsgombóc
Hozzávalók 4 személyre: 45 dkg ledarált sovány tyúkhús, 10 dkg csemegekukorica (konzerv), 4 felaprított újhagyma, 1 finomra vágott piros chilipaprika (mag nélkül), finomra vágott gyömbérgyökér (2,5 cm-es darab), só és fehér bors, a tálaláshoz rizs A mártáshoz: 1,5 dl friss tyúkhúslé, 10 dkg lecsöpögtetett ananász (konzerv), 1 vékony csíkokra vágott közepes sárgarépa, 1 felkockázott piros húsú paprika, 1 felkockázott zöldpaprika, 2 evőkanál rizsecet, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál világos szójaszósz, 1 evőkanál sűrített paradicsom, 2 kávéskanál étkezési keményítő
A darált húst mély tálban jól összedolgozzuk a hagymával, chilivel, gyömbérrel és kukoricával. Sóval és borssal ízesítjük. A masszából 16 egyforma gombócot formálunk. Tésztafőző edényben vizet forralunk. A szűrőbetétbe sütőpapírt teszünk, belehelyezzük a húsgombócokat, és 10–12 perc alatt megpároljuk a forró vízgőzben. A mártáshoz egy edényben összeforraljuk a húslét az ananásszal, majd a répa- és paprikadarabokkal még 5 percig forraljuk. Belekeverjük a többi hozzávalót, a kevés vízben elkevert keményítőt, és kevergetve besűrítjük a mártást. A gombócokat leszűrjük, tálra rendezzük és mártással, rizzsel tálaljuk. - 1 adag 223 kcal, zsírtartalma: 0,3 dkg
5. nap ebéd: Bárányrakottas
Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet kicsontozott sovány báránycomb (egyenként kb. 13 dkg), 1 vékonyan felkarikázott közepes sárgarépa, 1 vékonyan felkarikázott közepes burgonya, 1 fej vékony karikákra vágott kis hagyma, 1 teáskanál olívaolaj, 1 teáskanál szárított rozmaring, só és bors, a díszítéshez friss rozmaringág, a tálaláshoz: friss párolt zöldség
180°C-ra előmelegítjük a sütőt. A húst éles késsel megszabadítjuk látható zsíros részeitől. A mindkét oldalukon sózott, borsozott hússzeleteket sütőlemezre helyezzük. Felváltva hagyma-, répa- és burgonyakarikákat rétegzünk a bárányhúsra. Legfelül burgonya legyen, amit kissé beolajozunk, sóval meg borssal erőteljesen ízesítünk, és megszórunk egy kevés rozmaringgal. A hússzendvicseket 25–30 percig sütjük. Akkor jó, ha a bárány jól átsült, omlós. Ehhez a recepthez a csirkemellfilé is kitűnő. - 1 adag 252 kcal, zsírtartalma: 1,13 dkg |