Ha tudja milyen az ön vércsoportja, és szándékában áll egészségesen étkezni, különösebb gond nélkül elkezdheti. A vércsoportja alapján bárki megtudhatja, milyen ételek segítik a jó közérzetét, energiáját, ideális testsúlyát megtartani. És azt is, melyeket érdemes kerülni.
A vércsoport szerinti táplálkozás hozzásegít az ideális testsúly eléréséhez és megtartásához. A vércsoport diéta alapja az amerikai orvos, D’Adamo azon megfigyelése, hogy a különböző vércsoportú emberek más-más módon reagálnak ugyanazokra az ételféleségekre. Genetikailag meghatározott szükségletünk alakítja ízlésvilágunkat, s vágyunk a szervezet számára optimálisan hasznosítható ételekre. Ezt az ösztönös ízlésvilágot káros szokásaink rontják. (pl. kávézás éhgyomorra, késő esti nehéz, zsíros vacsorák, stresszoldó alkoholfogyasztás.)
Az alábbiakban fölsoroljuk, hogy az egyes vércsoportokhoz tartozók milyen ételeket fogyasszanak, ill. kerüljenek.
O vércsoport
Bátran fogyaszthatják: Húsfélék: borjúhúst, marhahúst, vadakat, bárányt, nyulat A tenger és a folyók állatai: pontyot, sügért, heringet, lazacot, pisztrángot, makrélát, tonhalat Tejtermékek: szinte csak a kecskesajtot Szójából készített ételeket Gyümölcsök: fügét, szilvát, ringlót, kiegészítőként: almát, ananászt, barackot, körtét, málnát, ribizlit Zöldségfélék: brokkolit, articsókát, salátákat, fokhagymát, karalábét, póréhagymát; kiegészítőként: vajbabot, zöldborsót, édesköményt, újhagymát, tököt Hüvelyesek: babféléket Rizsféléket Árpa és rozs készítményeket Diót és tökmagot Fűszerek: bármelyik zöldfűszert, petrezselymet, fokhagymát, köményt, cayenne borsot, gyömbért, kurkumát, koriandert, paprikát, mustárt, tárkonyt. Gyógynövények: komlót, csipkebogyót, vasfüvet, bodzát, hársfavirágát, borsmentát, zsályát és a cickafarkot
Kerüljék: Húsfélék közül : a libát, a kacsát és mindenféle füstöltet A halak és tenger gyümölcsei: a füstölt lazacot, a tintahalat, az ecetes heringet és a kaviárt Mindennemű tehéntejet és tejterméket A gabonából készült étkek: a búzából készítetteket Kukoricaféleséget: corn flakes Zöldségek: padlizsánt, avokadót, gombákat, káposztát és a karfiolt Gyümölcsök: az epret, a szedret, a narancsot és a mandarint, a sárgadinnyét Fűszerek: a fehér és fekete borsot, a szerecsendiót, a vaníliát, a fahéjat és a boreceteket Kávét és az alkoholféléket – leszámítva egy kevés bort
A vércsoport
Bátran fogyaszthatják: Halak: pontyféléket, folyami sügért, tőkehalat, pisztrángot, szardíniát, makrélát, nyers lazacot. Mindennemű szójafélét Lencse és babféleségeket Kecsketejet, kecskesajtot Rizsféléket Zöldségfélék: articsókát, laskagombát, brokkolit, káposztát, karalábét, fokhagymát, póréhagymát, tököt, tormát Gyümölcsök: sárgabarackot, szilvát, ringlót, citromot, áfonyát, meggyet, mazsolát Len- és olívaolajat Diót, földimogyorót, tökmagot Fűszerek: minden zöldfűszert, petrezselymet, fokhagymát, mustárt, gyömbért Gyógynövények: kamillát, ginszenget, csipkebogyót, orbáncfüvet, galagonyát Kávét
Kerüljék: A húsféléket minden formában! A folyók és a tenger állatai: a legtöbbet, például harcsát, csukát, heringet, angolnát, az összes héjas tenger gyümölcsét, füstölt lazacot, tintahalat, nyelvhalat Tejtermékeket (kivéve a kecsketejet, kecskesajtokat) Burgonyát és a csicsókát Csicseriborsót és vörös babot Gabonafélék : durum lisztet, teljes őrlésű lisztféléket, búzapelyhet, búzacsírát, búzakorpát Zöldségek : kínai kelt, padlizsánt, csiperkegombát, káposztákat, paprikaféléket Gyümölcsök: sárgadinnyét, rebarbarát, mangót és mandarint Az olívaolaj kivételével az összes többi olajfélét! Kesudiót és pisztáciát Fűszerek: borsot, kapribogyót, borecetet
B vércsoport
Bátran fogyaszthatják: Húsfélék: vadakat, bárányt, nyulat A folyók és a tenger állatai közül: heringet, tőkehalat, folyami sügért, lepényhalat, pisztrángot, lazacot, makrélát, szardíniát és kardhalat Tejtermékek: szinte bármit Szójaféléket Gabonafélék: kölest, zabot, rozsféléket, rizslisztet Zöldségek: zöldborsót, zöldbabot, brokkolit, padlizsánt, kínai kelt, karfiolt, fokhagymát, poré hagymát, fejes káposztát, karalábét Gyümölcsök: almát, körtét, ananászt, barackot, epret, málnát, áfonyát, bodzát, dinnyét Vajat, halolajat, olíva- és lenmagolajat Fűszerek: bármely zöldfűszert, curryt, cayenne borsot, szegfűszeget, gyömbért, köményt, kardamomot, kurkumát, tormát, paprikát, szerecsendiót, mustárt, sáfrányt, vaníliát Gyógynövények: mentát, zsályát, cickafarkot,
Kerüljék: Húsfélék: libát, kacsát, csirkét, tyúkot, sertést A folyók és a tenger állatai közül: angolnát, osztrigát, heringet, kagylókat, lazacot füstölve, tintahalat Tejtermékek: a penészes sajtokat, az ömlesztett sajtokat és a tejjel készített fagylaltot Gabonafélék: kukoricalisztet, hajdinát Zöldségek: kukoricát, tököt, avokádót, retket, paradicsomot Gyümölcsök: gránátalmát, rebarbarát Kukorica-, repce- és szezámolajat Minden magot és diót Fűszerek: a borsot és a fahéjat Gyógynövények: komlót, martilaput, hársfavirágot, ökörfarkkorót
AB vércsoport
Bátran fogyaszthatják: Húsfélék: nyulat, pulykát, bárányt A folyók és a tenger állatai közül: csukát, pontyot, pisztrángot, harcsát, tonhalat, lazacot, nyelvhalat, tőkehalat, kaviárt Szójaféléket Tejtermékek: sovány tehéntejet, savót, eidami sajtot, ementálit, goudát, kecsketejet és -sajtot Krumpliféléket Gabonafélék: a rizs minden fajtáját, zabot, a búza bármely fajtáját Zöldségek: a hazaiakból a tököt leszámítva bármelyiket Gyümölcsök: az itthon honosak bármelyikét – a rebarbarán kívül Olajak: az olíva-, repce- és a lenmagolajat Földimogyorót Fűszerek: az összes zöldfűszert, gyömbért, tormát, curryt, fokhagymát, köményt, kurkumát, szerecsendiót, pirospaprikát, sáfrányt, mustárt, vaníliát, fahéjat Gyógynövények: vasfüvet, kamillát, bodzát, ginszenget, zsályát, borsmentát, galagonyát
Kerüljék: Húsfélék: baromfikat, borjút, marhát, sertést, a szarvas és az őz húsát A tenger gyümölcsei közül a héjasakat, a lazacot füstölve Tejtermékek: brie, camambert, a penészes típusúakat általában, a zsíros tejet és a parmezánt Hüvelyeseket Gabonafélék: kukoricát Gyümölcsök: banánt, narancsot, mangót, gránátalmát Zöldségek: olajbogyókat, retket Olajak: sáfrány-, szezám- és kukorica olajat Magvak: tökmagot, mogyorót Fűszerek: borsokat, borecetet, a kapribogyót Mindenféle égetett szeszt Gyógynövények: a szennalevelet és a fekete teákat
Fontos! A fent leírtak általános érvényűek. Mindenki másképp reagál a hirtelen megváltoztatott étrendre. Minden diéta csak akkor válik igazán hatékonnyá, ha folyamatosan, rendszeresen megfelelő mozgással, sportokkal is kiegészítjük. |