alak
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Ennyien voltatok
Indulás: 2006-06-06
 
Fogyókúrákról
 
90 napos
 
ABO-vércsoportdiéta
 
Atkins
 
Diéták
 
Egyéb módszerek
 
Gyors fogyás
 
GI diéta
 
Makrobiotikus étkezés
 
South Beach diéta
 
Táplálékaink
 
Testkontroll
 
Weight Watchers
 
Zóna diéta
 
Káposzta
Állítják, hogy télen sokkal kevesebb vitaminhoz jut szervezetünk, mint nyáron. Ez azonban csak részben igaz, hiszen az egyik fontos vitaminforrás télen is rendelkezésünkre áll. Ez pedig nem más, mint a káposzta…

A káposzta az egyik leggyakoribb zöldségünk. A fejes káposztát már az ókorban is termesztették, az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak étrendjében is szerepelt. Magyarországra a 12–13. század környékén került, és igen gyorsan elterjedt.

A káposzta ásványi anyagokban, vitaminokban roppant gazdag, értékes táplálék. Tartalmaz káliumot, ként, jódot, kalciumot, foszfort, vasat, klórt, nátriumot, nagy mennyiségben A-vitamint, B-vitamin-komplexet, C- és U-vitamint. Napi 50–100 gramm káposzta elfogyasztása pótolja a szervezet A-, B1-, B2- és C-vitamin-szükségletét. C-vitamin-tartalmát a savanyítás után is megőrzi, ezért télen nemcsak nyersen, hanem savanyítva is gazdag vitaminforrás. Modern kutatások igazolták, hogy a káposzta és rokonsága – kelkáposzta, kelbimbó, karfiol – az egyik legkitűnőbb rákellenes táplálékunk. Magas kéntartalma miatt lassítja a daganatok kialakulását, fejlődését.

A legjobb hatást akkor érjük el, ha nyersen fogyasztjuk őket, ám fenséges ételek is készíthetők belőlük. Íme egy kis ízelítő!

Ínyenc káposztasaláta
• Hozzávalók: 80 dkg fejes káposzta, fél salátauborka, 1 csomag póréhagyma, 1 gerezd fokhagyma, fél liter sovány joghurt, 1 citrom leve, csipet cukor, pirospaprika, só, fehérbors, 10 dkg juhsajt. A káposztát vékonyan legyaluljuk, az uborkát hosszában félbevágjuk, majd felszeleteljük, a póréhagymát karikákra vágjuk. A fokhagymát felaprítjuk. A joghurtot elkeverjük a citromlével, sóval, kevés borssal, fokhagymával és cukorral ízesítjük. Belekeverjük a feldarabolt juhsajtot. A zöldségeket összekeverjük, és a joghurtszósszal tálaljuk. Díszítésként pirospaprikát szórunk rá.

Vöröskáposzta gesztenyével
• Hozzávalók: 1 kg vöröskáposzta, 1 citrom leve, 2 evőkanál napraforgóolaj, 1 kis fej vöröshagyma felaprítva, 1 kávéskanál barnacukor, frissen őrölt bors, 2,5 dl száraz fehérbor, 20 dkg hámozott gesztenye, 2 alma A káposztát leveleire szedjük, majd citromlével ízesített, forrásban levő sós vízben 3 percig főzzük. Kivesszük, lecsepegtetjük, és csíkokra vágjuk. Felforrósított olajban megpároljuk a hagymakockákat, hozzáadjuk a barnacukrot, a borsot, a fehérbort és a darabokra vágott gesztenyét. Közepes hőmérsékleten 2-3 percig főzzük. Ezután beletesszük a kockákra vágott, hámozatlan almát, és további 2-3 percig főzzük. Végül hozzáadjuk a káposztát, és közepes hőmérsékleten, időnként megkeverve 1 órát főzzük. Ha kell, zöldséglevessel vagy vízzel felöntjük.

Vöröskáposzta ananásszal
• Hozzávalók: 1 kg vöröskáposzta, 1 fej vöröshagyma, 40 g friss gyömbér, 40 g vaj, kevés fahéj, 8 szem szegfűbors, só, 35 dkg konzervananász, 1 citrom leve, cukor A káposzta külső leveleit és torzsáját eltávolítjuk, negyedekre vágjuk, majd vékonyan legyaluljuk. Apró kockákra vágjuk a hagymát és a gyömbért. Felforrósított vajban megpároljuk a káposztát a hagymával és a gyömbérrel. Hozzáöntünk 1/8 liter vizet, beletesszük a fahéjat, szegfűborsot és a sót. Végül belekeverjük az ananászdarabokat. Citromlével, cukorral, sóval ízesítjük, és még 15 percig pároljuk. Kitűnő köret húsokhoz.

Kelkáposzta-egytál
• Hozzávalók: 20 dkg rövid metélt, só, 40 dkg kelkáposzta, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 2 db chilipaprika, 3 kávéskanál olaj, 4 evőkanál sűrített paradicsom, 1 citrom leve, pirospaprika, bors, 1 csokor petrezselyem A tésztát sós vízben megfőzzük, melegen tartjuk. A csíkokra vágott kelkáposztát, a kockákra vágott vöröshagymát és a chilipaprikát forró olajban megpároljuk. Összekeverjük a sűrített paradicsommal és a citromlével. Fűszerezzük, megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel. A főtt tésztával tálaljuk.

Savanyú káposztás burgonya-egytál
• Hozzávalók: 2 db közepes nagyságú zöld vagy piros húsú paprika, 1,5 kg burgonya, 2 fej vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál pirospaprika, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 l zöldségleves, 35 dkg savanyú káposzta, 1 kis gerezd fokhagyma, kis darab citromhéj, 1 kávéskanál őrölt kömény, só, frissen őrölt bors A kimagozott paprikát feldaraboljuk, és a meghámozott burgonyát – kettő kivételével – negyedekbe vágjuk. A felforrósított olajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, megszórjuk pirospaprikával, és kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, és felengedjük a zöldséglevessel. Beletesszük a burgonyát és a paprikát, és lefedve 20 percig főzzük. Lereszeljük a maradék burgonyát, és 10 perccel a főzési idő letelte előtt a leveshez adjuk. Ugyanígy hozzáadjuk a kinyomkodott savanyú káposztát is. Az egytálételt zúzott fokhagymával, reszelt citromhéjjal, köménnyel, sóval, frissen őrölt borssal fűszerezzük.

Kelrolád
• Hozzávalók: 15 dkg barna rizs, só, 6-8 db gomba, 12 nagy kelkáposztalevél, 75 dkg sárgarépa, 2 szál póréhagyma, 1 kis darab friss gyömbér, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 db kis chilipaprika, 3 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál szezámolaj, 2 dl zöldségleves A rizst megfőzzük. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. A kelkáposztaleveleket forrásban levő, sós vízben 1 percig blansírozzuk, hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. A megtisztított sárgarépa felét durvára reszeljük, másik felét hasábokra vágva félretesszük. A póréhagymát vékonyan felszeleteljük. A rizst összekeverjük a gombával, sárgarépa-reszelékkel, póréhagymával, kockákra vágott chilipaprikával, finomra vágott gyömbérrel és fokhagymával. 2 evőkanál szójaszósszal és 1 evőkanál szezámolajjal ízesítjük, kicsit megsózzuk. A kelkáposztalevelek közepére halmozzuk ezt a tölteléket, becsomagoljuk, és a roládokat egy lábasba fektetjük. Aláöntjük a maradék szójaszósszal és szezámolajjal ízesített zöldséglevest. Felforraljuk, majd lefedve, kis lángon, 15 percig pároljuk.

Kelkáposztabatyu
• Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, 7 dkg hosszú szemű rizs, 4 dl zöldségleves, 16 nagy kellevél, só, 1 szem húsos paradicsom, frissen őrölt fehér bors A kockára vágott vöröshagymát a rizzsel együtt forró olajban megpirítjuk. Ráöntünk 2 dl zöldséglevest, és 20 percig főzzük. A kelleveleket megmossuk, a levélbordát kivágjuk, és forró, sós vízben 12 percig főzzük. A megmosott paradicsomot kimagozzuk, kockákra vágva a rizshez keverjük. 2-2 kellevelet egymásra fektetünk egy konyharuhán, ráhalmozunk 2-2 evőkanál rizses tölteléket. Ezután a konyharuhával felemeljük, összetekerjük, hogy a felesleges folyadék távozzon belőle, majd a batyukat cérnával összekötjük. A maradék levesben alacsony hőmérsékleten megmelegítjük a kelbatyukat. Szűrőkanállal kivesszük, és tálaljuk. Köretnek kitűnő.

 
Aerobik
 
Alakformálás
 
Szépség
 
Egészséges receptek
 
Torna otthon
 
Fogyókúrás receptek
 
Makrobiotikus receptek
 
Vélemény:
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Étkezési zavarok
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?