alak
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Ennyien voltatok
Indulás: 2006-06-06
 
Fogyókúrákról
 
90 napos
 
ABO-vércsoportdiéta
 
Atkins
 
Diéták
 
Egyéb módszerek
 
Gyors fogyás
 
GI diéta
 
Makrobiotikus étkezés
 
South Beach diéta
 
Táplálékaink
 
Testkontroll
 
Weight Watchers
 
Zóna diéta
 
Zöldborsó
Egyik legősibb kultúrnövényünk, melyet már Kr. e. 6000 évvel is termesztettek. Nyersen és főzve is kedvenc nyári eledelünk…

A zöldborsó magnéziumban és kalciumban gazdag. Gyógyhatása szerteágazó. Orvosolja az izmokat, az érrendszeri betegségeket, normalizálja a vérnyomást, A-vitamin-tartalma elősegíti a gyulladásos betegségek gyógyítását, serkenti az emésztést. Gyógyhatása akkor a legintenzívebb, ha nyersen fogyasztjuk. Készíthetünk belőle levest, főzeléket, salátát, de számos más ételt is. Íme, néhány ötlet.

Zöldborsós sajtkoktél

• Hozzávalók: 30 dkg spárga, só, csipet cukor, 2 kemény tojás, 50 dkg zöldborsó, 6 evőkanál salátamajonéz, 6 evőkanál tejszín, 6 evőkanál tej, 2 evőkanál fehérborecet, Cayenne-bors, fél csokor metélőhagyma, 8 kisebb paradicsom, 20 dkg gouda sajt, fél fej saláta

A spárgát megmossuk, meghámozzuk, fás végét levágjuk. Forrásban levő, sós vízbe csipet cukrot teszünk, és 15-20 percig főzzük. A zöldborsót szintén csipet cukorral ízesített, forró, sós vízben 5 percig blansírozzuk. Mindkettőt leszűrjük, majd kihűtjük. A tojásokat felszeleteljük. A majonézt összekeverjük a tejszínnel, a tejjel és az ecettel. Sóval, Cayenne-borssal fűszerezzük. Az apróra vágott metélőhagymát is a mártáshoz adjuk. A spárga hegyét levágjuk, és félretesszük a díszítéshez. A többit feldaraboljuk. A megmosott paradicsomot négyfelé, a sajtot kockákra, a saláta felét csíkokra vágjuk. A salátacsíkokkal egyenletesen kibélelünk 4 koktélpoharat. Rétegekben elosztjuk rajta a sajtot, a spárgát, a borsót és a paradicsomot. Ráöntjük a dresszinget. A tojásokkal, salátalevéllel és a spárga hegyével díszítve tálaljuk.

Bazsalikomos zöldborsóleves

• Hozzávalók: 1,8 kg zöldborsó, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál zöldségleves, 12 nagyon vékony szelet baguette, 2 evőkanál vaj, 1 csokor bazsalikom, 2,5 dl tejszín, só, fehérbors, csipet cukor, szerecsendió

Megtisztítjuk a zöldborsót. A kockákra vágott vöröshagymát és fokhagymát 1 evőkanál olajon üvegesre pároljuk. Beletesszük a zöldborsót, és rövid ideig pirítjuk. Felöntjük 1Ľ liter vízzel, és felforraljuk. Belekeverjük a zöldséglevest, és lefedve 12 percig főzzük. Közben a serpenyőben 2 evőkanál olajat hevítünk, és a kenyérszeletek mindkét oldalát aranybarnára pirítjuk benne. 4 evőkanál borsót kiveszünk a levesből, és félretesszük a tálaláshoz. A megmosott bazsalikomot letépkedjük, néhány levelet félreteszünk, a többit felaprítjuk, és a leveshez adjuk. A tejszín felét is beletesszük a levesbe, majd átturmixoljuk. Még egyszer felforraljuk, sóval, borssal, cukorral és szerecsendióval ízesítjük. A maradék tejszínt felverjük. A levest a borsószemekkel, a tejszínhabbal, a pirított kenyérrel és a bazsalikomlevelekkel díszítve kínáljuk.

Zöldborsókrémleves – másképp

Hozzávalók: 40 dkg zsenge cukorborsó, 15 dkg burgonya, 1 liter zöldségleves, 15 dkg vaj, 3 evőkanál tejszín, só, frissen őrölt bors, 4 szelet toastkenyér

A borsót a kockákra vágott burgonyával a levesben puhára főzzük, majd botmixerrel áttörjük. A vaj felét darabokban a leveshez adjuk, a tejszínnel elkeverjük, sóval, borssal fűszerezzük. A toastkenyereket kockára vágjuk, és a maradék vajon aranysárgára pirítjuk. A levest a pirított kenyérkockákkal tálaljuk.

Zöldborsófelfújt ricottával

• Hozzávalók: 3 db sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 4 fej újhagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1-2 evőkanál vaj, 50 dkg zöldborsó, 20 dkg kukorica

Az öntethez: 25 dkg ricotta, 2 dl tejszín, 4 tojás, 10 dkg reszelt parmezán, só, frissen őrölt bors, csipet Cayenne-bors, szerecsendió

A megtisztított sárgarépát és a hagymát kockákra vágjuk. Az újhagymát karikára vágjuk, a fokhagymát felaprítjuk.
A felhevített vajon 4-5 percig pároljuk a zöldségeket, majd hozzáadjuk a borsót és a kukoricát, és rövid ideig pirítjuk.
Kivajazunk egy tűzálló tálat, és egyenletesen elosztjuk benne a zöldségeket.

Az öntethez a ricottát a tejszínnel, a tojásokkal és a reszelt parmezánnal elkeverjük. Fűszerezzük sóval, borssal, Cayenne-borssal és szerecsendióval. A maszszát a zöldségekre öntjük. A felfújtat előmelegített sütőben 200 Celsius-fokon – hőlégkeverés 180 °C, gáz 3. fokozat – 20-25 percig sütjük. Újhagymával és blansírozott borsóhüvellyel díszítve tálaljuk.

Kiadós zöldborsós tésztasaláta

• Hozzávalók: 30 dkg zöldborsó, 50 dkg csavarttészta, só, fehérbors, 40 dkg kukoricakonzerv, 40 dkg csemegeuborka, 1,5 dl joghurt, 1,5 dl salátamajonéz, 40 dkg tonhalkonzerv

A zöldborsót sós vízben megfőzzük. A tésztát szintén sós vízben 10 percig főzzük, majd mindkettőt leszűrjük, és lecsepegtetjük. A kukoricát hideg vízzel leöblítjük, és lecsepegtetjük. Az uborkát hosszában félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. Az uborkát, a kukoricát és a borsót 8 evőkanál uborkalével a tésztához keverjük, majd az egészet kihűtjük.
A joghurtot elkeverjük a majonézzel, sóval, borssal erősen fűszerezzük. Ráöntjük a tésztára. Hozzáadjuk a tonhaldarabokat, és 1 órát állni hagyjuk.

Spagetti tejszínes-zöldborsós lazaccal

• Hozzávalók: 30 dkg lazacfilé, 3 evőkanál citromlé, 1 kis fej vöröshagyma, 40 dkg spagetti, só, fehérbors, 1 evőkanál olaj, 2,5 dl tejszín, 1 kávéskanál zöldségleves, 15 dkg zöldborsó, fél csokor kapor

A megmosott lazacot papírszalvétával szárazra töröljük, és kis kockákra vágjuk. Meglocsoljuk 2 evőkanál citromlével. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk. A spagettit bő, sós vízben 10 percig főzzük. Felhevített olajon megpároljuk a vöröshagymát. Hozzáadjuk a lazacot, és 1 percig sütjük benne. A tejszínnel és 2 dl vízzel felöntjük, és felforraljuk. Belekeverjük a zöldséglevest, és az egészet közepes hőmérsékleten 3-4 percig főzzük. A borsót 2 perccel a főzési idő letelte előtt adjuk hozzá. A mártásba keverjük a felaprított kaprot. Sóval, borssal és 1 evőkanál citromlével ízesítjük. A spagettit elkeverjük a mártással. Citromszeletekkel és kaporral díszítve tálaljuk.

 
Aerobik
 
Alakformálás
 
Szépség
 
Egészséges receptek
 
Torna otthon
 
Fogyókúrás receptek
 
Makrobiotikus receptek
 
Vélemény:
Név:

Üzenet:
0 / 250
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Étkezési zavarok
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!