Egyik legősibb kultúrnövényünk, melyet már Kr. e. 6000 évvel is termesztettek. Nyersen és főzve is kedvenc nyári eledelünk…
A zöldborsó magnéziumban és kalciumban gazdag. Gyógyhatása szerteágazó. Orvosolja az izmokat, az érrendszeri betegségeket, normalizálja a vérnyomást, A-vitamin-tartalma elősegíti a gyulladásos betegségek gyógyítását, serkenti az emésztést. Gyógyhatása akkor a legintenzívebb, ha nyersen fogyasztjuk. Készíthetünk belőle levest, főzeléket, salátát, de számos más ételt is. Íme, néhány ötlet.
Zöldborsós sajtkoktél
• Hozzávalók: 30 dkg spárga, só, csipet cukor, 2 kemény tojás, 50 dkg zöldborsó, 6 evőkanál salátamajonéz, 6 evőkanál tejszín, 6 evőkanál tej, 2 evőkanál fehérborecet, Cayenne-bors, fél csokor metélőhagyma, 8 kisebb paradicsom, 20 dkg gouda sajt, fél fej saláta
A spárgát megmossuk, meghámozzuk, fás végét levágjuk. Forrásban levő, sós vízbe csipet cukrot teszünk, és 15-20 percig főzzük. A zöldborsót szintén csipet cukorral ízesített, forró, sós vízben 5 percig blansírozzuk. Mindkettőt leszűrjük, majd kihűtjük. A tojásokat felszeleteljük. A majonézt összekeverjük a tejszínnel, a tejjel és az ecettel. Sóval, Cayenne-borssal fűszerezzük. Az apróra vágott metélőhagymát is a mártáshoz adjuk. A spárga hegyét levágjuk, és félretesszük a díszítéshez. A többit feldaraboljuk. A megmosott paradicsomot négyfelé, a sajtot kockákra, a saláta felét csíkokra vágjuk. A salátacsíkokkal egyenletesen kibélelünk 4 koktélpoharat. Rétegekben elosztjuk rajta a sajtot, a spárgát, a borsót és a paradicsomot. Ráöntjük a dresszinget. A tojásokkal, salátalevéllel és a spárga hegyével díszítve tálaljuk.
Bazsalikomos zöldborsóleves
• Hozzávalók: 1,8 kg zöldborsó, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál zöldségleves, 12 nagyon vékony szelet baguette, 2 evőkanál vaj, 1 csokor bazsalikom, 2,5 dl tejszín, só, fehérbors, csipet cukor, szerecsendió
Megtisztítjuk a zöldborsót. A kockákra vágott vöröshagymát és fokhagymát 1 evőkanál olajon üvegesre pároljuk. Beletesszük a zöldborsót, és rövid ideig pirítjuk. Felöntjük 1Ľ liter vízzel, és felforraljuk. Belekeverjük a zöldséglevest, és lefedve 12 percig főzzük. Közben a serpenyőben 2 evőkanál olajat hevítünk, és a kenyérszeletek mindkét oldalát aranybarnára pirítjuk benne. 4 evőkanál borsót kiveszünk a levesből, és félretesszük a tálaláshoz. A megmosott bazsalikomot letépkedjük, néhány levelet félreteszünk, a többit felaprítjuk, és a leveshez adjuk. A tejszín felét is beletesszük a levesbe, majd átturmixoljuk. Még egyszer felforraljuk, sóval, borssal, cukorral és szerecsendióval ízesítjük. A maradék tejszínt felverjük. A levest a borsószemekkel, a tejszínhabbal, a pirított kenyérrel és a bazsalikomlevelekkel díszítve kínáljuk.
Zöldborsókrémleves – másképp
Hozzávalók: 40 dkg zsenge cukorborsó, 15 dkg burgonya, 1 liter zöldségleves, 15 dkg vaj, 3 evőkanál tejszín, só, frissen őrölt bors, 4 szelet toastkenyér
A borsót a kockákra vágott burgonyával a levesben puhára főzzük, majd botmixerrel áttörjük. A vaj felét darabokban a leveshez adjuk, a tejszínnel elkeverjük, sóval, borssal fűszerezzük. A toastkenyereket kockára vágjuk, és a maradék vajon aranysárgára pirítjuk. A levest a pirított kenyérkockákkal tálaljuk.
Zöldborsófelfújt ricottával
• Hozzávalók: 3 db sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 4 fej újhagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1-2 evőkanál vaj, 50 dkg zöldborsó, 20 dkg kukorica
Az öntethez: 25 dkg ricotta, 2 dl tejszín, 4 tojás, 10 dkg reszelt parmezán, só, frissen őrölt bors, csipet Cayenne-bors, szerecsendió
A megtisztított sárgarépát és a hagymát kockákra vágjuk. Az újhagymát karikára vágjuk, a fokhagymát felaprítjuk. A felhevített vajon 4-5 percig pároljuk a zöldségeket, majd hozzáadjuk a borsót és a kukoricát, és rövid ideig pirítjuk. Kivajazunk egy tűzálló tálat, és egyenletesen elosztjuk benne a zöldségeket.
Az öntethez a ricottát a tejszínnel, a tojásokkal és a reszelt parmezánnal elkeverjük. Fűszerezzük sóval, borssal, Cayenne-borssal és szerecsendióval. A maszszát a zöldségekre öntjük. A felfújtat előmelegített sütőben 200 Celsius-fokon – hőlégkeverés 180 °C, gáz 3. fokozat – 20-25 percig sütjük. Újhagymával és blansírozott borsóhüvellyel díszítve tálaljuk.
Kiadós zöldborsós tésztasaláta
• Hozzávalók: 30 dkg zöldborsó, 50 dkg csavarttészta, só, fehérbors, 40 dkg kukoricakonzerv, 40 dkg csemegeuborka, 1,5 dl joghurt, 1,5 dl salátamajonéz, 40 dkg tonhalkonzerv
A zöldborsót sós vízben megfőzzük. A tésztát szintén sós vízben 10 percig főzzük, majd mindkettőt leszűrjük, és lecsepegtetjük. A kukoricát hideg vízzel leöblítjük, és lecsepegtetjük. Az uborkát hosszában félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. Az uborkát, a kukoricát és a borsót 8 evőkanál uborkalével a tésztához keverjük, majd az egészet kihűtjük. A joghurtot elkeverjük a majonézzel, sóval, borssal erősen fűszerezzük. Ráöntjük a tésztára. Hozzáadjuk a tonhaldarabokat, és 1 órát állni hagyjuk.
Spagetti tejszínes-zöldborsós lazaccal
• Hozzávalók: 30 dkg lazacfilé, 3 evőkanál citromlé, 1 kis fej vöröshagyma, 40 dkg spagetti, só, fehérbors, 1 evőkanál olaj, 2,5 dl tejszín, 1 kávéskanál zöldségleves, 15 dkg zöldborsó, fél csokor kapor
A megmosott lazacot papírszalvétával szárazra töröljük, és kis kockákra vágjuk. Meglocsoljuk 2 evőkanál citromlével. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk. A spagettit bő, sós vízben 10 percig főzzük. Felhevített olajon megpároljuk a vöröshagymát. Hozzáadjuk a lazacot, és 1 percig sütjük benne. A tejszínnel és 2 dl vízzel felöntjük, és felforraljuk. Belekeverjük a zöldséglevest, és az egészet közepes hőmérsékleten 3-4 percig főzzük. A borsót 2 perccel a főzési idő letelte előtt adjuk hozzá. A mártásba keverjük a felaprított kaprot. Sóval, borssal és 1 evőkanál citromlével ízesítjük. A spagettit elkeverjük a mártással. Citromszeletekkel és kaporral díszítve tálaljuk. |