Egyik legsibb kultrnvnynk, melyet mr Kr. e. 6000 vvel is termesztettek. Nyersen s fzve is kedvenc nyri eledelnk…
A zldbors magnziumban s kalciumban gazdag. Gygyhatsa szertegaz. Orvosolja az izmokat, az rrendszeri betegsgeket, normalizlja a vrnyomst, A-vitamin-tartalma elsegti a gyulladsos betegsgek gygytst, serkenti az emsztst. Gygyhatsa akkor a legintenzvebb, ha nyersen fogyasztjuk. Kszthetnk belle levest, fzelket, saltt, de szmos ms telt is. me, nhny tlet.
Zldborss sajtkoktl
• Hozzvalk: 30 dkg sprga, s, csipet cukor, 2 kemny tojs, 50 dkg zldbors, 6 evkanl saltamajonz, 6 evkanl tejszn, 6 evkanl tej, 2 evkanl fehrborecet, Cayenne-bors, fl csokor metlhagyma, 8 kisebb paradicsom, 20 dkg gouda sajt, fl fej salta
A sprgt megmossuk, meghmozzuk, fs vgt levgjuk. Forrsban lev, ss vzbe csipet cukrot tesznk, s 15-20 percig fzzk. A zldborst szintn csipet cukorral zestett, forr, ss vzben 5 percig blansrozzuk. Mindkettt leszrjk, majd kihtjk. A tojsokat felszeleteljk. A majonzt sszekeverjk a tejsznnel, a tejjel s az ecettel. Sval, Cayenne-borssal fszerezzk. Az aprra vgott metlhagymt is a mrtshoz adjuk. A sprga hegyt levgjuk, s flretesszk a dsztshez. A tbbit feldaraboljuk. A megmosott paradicsomot ngyfel, a sajtot kockkra, a salta felt cskokra vgjuk. A saltacskokkal egyenletesen kiblelnk 4 koktlpoharat. Rtegekben elosztjuk rajta a sajtot, a sprgt, a borst s a paradicsomot. Rntjk a dresszinget. A tojsokkal, saltalevllel s a sprga hegyvel dsztve tlaljuk.
Bazsalikomos zldborsleves
• Hozzvalk: 1,8 kg zldbors, 1 kzepes fej vrshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3 evkanl olaj, 2 evkanl zldsgleves, 12 nagyon vkony szelet baguette, 2 evkanl vaj, 1 csokor bazsalikom, 2,5 dl tejszn, s, fehrbors, csipet cukor, szerecsendi
Megtiszttjuk a zldborst. A kockkra vgott vrshagymt s fokhagymt 1 evkanl olajon vegesre proljuk. Beletesszk a zldborst, s rvid ideig pirtjuk. Felntjk 1 liter vzzel, s felforraljuk. Belekeverjk a zldsglevest, s lefedve 12 percig fzzk. Kzben a serpenyben 2 evkanl olajat hevtnk, s a kenyrszeletek mindkt oldalt aranybarnra pirtjuk benne. 4 evkanl borst kivesznk a levesbl, s flretesszk a tlalshoz. A megmosott bazsalikomot letpkedjk, nhny levelet flretesznk, a tbbit felaprtjuk, s a leveshez adjuk. A tejszn felt is beletesszk a levesbe, majd tturmixoljuk. Mg egyszer felforraljuk, sval, borssal, cukorral s szerecsendival zestjk. A maradk tejsznt felverjk. A levest a borsszemekkel, a tejsznhabbal, a pirtott kenyrrel s a bazsalikomlevelekkel dsztve knljuk.
Zldborskrmleves – mskpp
Hozzvalk: 40 dkg zsenge cukorbors, 15 dkg burgonya, 1 liter zldsgleves, 15 dkg vaj, 3 evkanl tejszn, s, frissen rlt bors, 4 szelet toastkenyr
A borst a kockkra vgott burgonyval a levesben puhra fzzk, majd botmixerrel ttrjk. A vaj felt darabokban a leveshez adjuk, a tejsznnel elkeverjk, sval, borssal fszerezzk. A toastkenyereket kockra vgjuk, s a maradk vajon aranysrgra pirtjuk. A levest a pirtott kenyrkockkkal tlaljuk.
Zldborsfelfjt ricottval
• Hozzvalk: 3 db srgarpa, 1 fej vrshagyma, 4 fej jhagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1-2 evkanl vaj, 50 dkg zldbors, 20 dkg kukorica
Az ntethez: 25 dkg ricotta, 2 dl tejszn, 4 tojs, 10 dkg reszelt parmezn, s, frissen rlt bors, csipet Cayenne-bors, szerecsendi
A megtiszttott srgarpt s a hagymt kockkra vgjuk. Az jhagymt karikra vgjuk, a fokhagymt felaprtjuk. A felhevtett vajon 4-5 percig proljuk a zldsgeket, majd hozzadjuk a borst s a kukorict, s rvid ideig pirtjuk. Kivajazunk egy tzll tlat, s egyenletesen elosztjuk benne a zldsgeket.
Az ntethez a ricottt a tejsznnel, a tojsokkal s a reszelt parmeznnal elkeverjk. Fszerezzk sval, borssal, Cayenne-borssal s szerecsendival. A maszszt a zldsgekre ntjk. A felfjtat elmelegtett stben 200 Celsius-fokon – hlgkevers 180 C, gz 3. fokozat – 20-25 percig stjk. jhagymval s blansrozott borshvellyel dsztve tlaljuk.
Kiads zldborss tsztasalta
• Hozzvalk: 30 dkg zldbors, 50 dkg csavarttszta, s, fehrbors, 40 dkg kukoricakonzerv, 40 dkg csemegeuborka, 1,5 dl joghurt, 1,5 dl saltamajonz, 40 dkg tonhalkonzerv
A zldborst ss vzben megfzzk. A tsztt szintn ss vzben 10 percig fzzk, majd mindkettt leszrjk, s lecsepegtetjk. A kukorict hideg vzzel lebltjk, s lecsepegtetjk. Az uborkt hosszban flbevgjuk, majd vkonyan felszeleteljk. Az uborkt, a kukorict s a borst 8 evkanl uborkalvel a tszthoz keverjk, majd az egszet kihtjk. A joghurtot elkeverjk a majonzzel, sval, borssal ersen fszerezzk. Rntjk a tsztra. Hozzadjuk a tonhaldarabokat, s 1 rt llni hagyjuk.
Spagetti tejsznes-zldborss lazaccal
• Hozzvalk: 30 dkg lazacfil, 3 evkanl citroml, 1 kis fej vrshagyma, 40 dkg spagetti, s, fehrbors, 1 evkanl olaj, 2,5 dl tejszn, 1 kvskanl zldsgleves, 15 dkg zldbors, fl csokor kapor
A megmosott lazacot paprszalvtval szrazra trljk, s kis kockkra vgjuk. Meglocsoljuk 2 evkanl citromlvel. A vrshagymt apr kockkra vgjuk. A spagettit b, ss vzben 10 percig fzzk. Felhevtett olajon megproljuk a vrshagymt. Hozzadjuk a lazacot, s 1 percig stjk benne. A tejsznnel s 2 dl vzzel felntjk, s felforraljuk. Belekeverjk a zldsglevest, s az egszet kzepes hmrskleten 3-4 percig fzzk. A borst 2 perccel a fzsi id letelte eltt adjuk hozz. A mrtsba keverjk a felaprtott kaprot. Sval, borssal s 1 evkanl citromlvel zestjk. A spagettit elkeverjk a mrtssal. Citromszeletekkel s kaporral dsztve tlaljuk. |