alak
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Ennyien voltatok
Indulás: 2006-06-06
 
Fogyókúrákról
 
90 napos
 
ABO-vércsoportdiéta
 
Atkins
 
Diéták
 
Egyéb módszerek
 
Gyors fogyás
 
GI diéta
 
Makrobiotikus étkezés
 
South Beach diéta
 
Táplálékaink
 
Testkontroll
 
Weight Watchers
 
Zóna diéta
 
Bab
Csülkös bableves, szárazbabfőzelék füstölt oldalassal stb. A bab hazánk gasztronómiai hagyományai alapján a nehéz egytálételek hozzávalója. Más országok séfjei azonban sokkal fantáziadúsabbak, ha babból vagy babbal készült ételekről van szó. Ízelítőül most megosztunk Önökkel néhány ínycsiklandóan finom, ám a magyaros ízek kedvelőinek újdonságszámba menő babos ételreceptet...

A bab – vagy más néven paszuly – eredetileg Mexikóból származik. Közép- és Dél-Amerikában sok családnak ma is a legfőbb fehérjeforrást jelenti. Az elmúlt évszázadokban termesztése és fogyasztása elterjedt az egész világon. A szülőföldről kiinduló „nagy utazás”, az adott terület éghajlatához való alkalmazkodás, valamint a növénynemesítés számos babféle megszületését eredményezte. Így vannak érett magjukért termesztett szárazbabfajták, fejtett babok, illetve újabb keletű, zsenge hüvelyéért termesztett, különféle zöldbabok. Ezek közül hazánkban
a sárga hüvelyű vajbab a legkedveltebb.

Babos-hatóanyagok

A babok terápiás hatása elsősorban gazdag nukleinsav- és fehérjetartalmuknak köszönhető. A nukleinsavak beleinkben nukleotidokká hasadnak, és így jutnak el véráramunk útján testünk minden „szegletébe”. Hatásukra sejtjeink megújulnak, regenerálódnak, de úgy is fogalmazhatunk, hogy megfiatalodnak!
A bab erényei közé tartozik gazdag – elsősorban a nők számára fontos – vitálanyag-tartalma. Így például sok vas, folsav és
B1-vitamin is található benne.
És most nézzük, hogy ez az egészséges ételnek számító hüvelyes hányféle módon kerülhet a tányérunkra!

Zsályás fehérbableves

• Hozzávalók: 35 dkg burgonya, fél kiló nagy szemű fehérbab, esetleg konzerv, 1 fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, ž l zöldségleves, 1 dl tej, 1 babérlevél, só, őrölt bors, 1 kávéskanál reszelt citromhéj, 6-8 zsályalevél.
• Elkészítése: a burgonyát kockákra vágjuk, a babot lecsepegtetjük. Az apróra vágott vöröshagymát, a fokhagymát, a babot, a burgonyát a tejjel és a babérlevéllel együtt a levesben 10 percig együtt főzzük. A babból
2 evőkanállal tegyünk félre. A babérlevelet kivéve átpasszírozzuk a zöldségeket, sóval, borssal, citromhéjjal ízesítjük. A levest az apróra vágott zsályalevelekkel és a félretett babbal díszítve tálaljuk.

Olasz bableves

• Hozzávalók: 50 dkg zöldbab (lehet mélyhűtött is), só, 50 dkg fehérbab (lehet konzerv is), fél csokor bazsalikom, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olívaolaj, 1 l híg paradicsomleves, bors
• Elkészítése: a zöldbabot sós vízben körülbelül 7 percig főzzük, majd lecsepegtetjük. A fehérbabot előző este beáztatjuk, majd megfőzzük – ha konzerv, leöntjük róla a levet, és lecsepegtetjük.
A felaprított fokhagymát forró olajban megpároljuk, hozzáadjuk a kétféle babot és
a bazsalikom leveleit. Felengedjük a paradicsomlevessel, és rövid ideig forraljuk. Sóval, borssal ízesítjük.

Zöldbab petrezselyemszósszal

• Hozzávalók: 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál vaj vagy margarin,
3 dl tej, ź l zöldségleves, 10 dkg tejszínes krémsajt, 2-3 evőkanál liszt, só, bors, szerecsendió, 1 csokor petrezselyem, 1 kg zöldbab
• Elkészítése: a megtisztított, szeletekre vágott vöröshagymát és fokhagymát forró olajban üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a tejet, a zöldséglevest, a sajtot és felforraljuk. Lisztet keverünk bele, és addig főzzük, míg
a mártás besűrűsödik. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük.
A megtisztított zöldbabot ferdén kb. 5 cm-es darabokra vágjuk. Forró, sós vízben 6-8 percig főzzük, majd leöblítjük, és lecsepegtetjük. Beletesszük a petrezselyemmel elkevert fehérmártásba, és újra felmelegítjük.
Pirított burgonya illik hozzá.

Babos tönkölybúza-felfújt

• Hozzávalók: 20 dkg tönkölybúza, 4 dl zöldségleves, 50 dkg zöldbab (lehet mélyhűtött is), só, 30 dkg paradicsom, 1 fej vöröshagyma, fél csokor borsfű, bors, 4 tojás, 5 dkg reszelt parmezán sajt
• Elkészítése: a tönkölybúzát a levesben felforraljuk, kis lángon 60 percig főzzük, majd a tűzről levéve állni hagyjuk.
A félbevágott zöldbabot sós vízben 10 percig főzzük, majd lecsepegtetjük. A leforrázott paradicsom héját lehúzzuk, kockákra vágjuk. A borsfű leveleit letépkedjük,
a hagymát felaprítjuk.
A babot, paradicsomot és a hagymát, valamint a borsfű felét elkeverjük a tönkölybúzával. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
A tojássárgáját összekeverjük a sajttal, és
a masszához adjuk. A tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a felfújtba. Hőálló tálba tesszük, és körülbelül 45 percig sütjük. A maradék borsfűvel megszórva tálaljuk.

Fűszeres babkása

• Hozzávalók: 40 dkg száraz tarkabab,
1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 kávéskanál olvasztott vaj, 1 piros chilipaprika, jódozott só, frissen őrölt bors, 8 dkg juhsajt, 4 paradicsom, 1 salátauborka, fél csomag friss koriander
• Elkészítése: a babot éjszakára beáztatjuk, majd lecsepegtetjük. A finomra vágott vörös- és fokhagymát az olvasztott vajban megpároljuk, hozzáadjuk a babot, felöntjük vízzel, úgy, hogy épp elfedje. Felforraljuk, majd kis lángon körülbelül másfél óráig főzzük. (Vigyázzunk arra, hogy a bab megpuhuljon, de ne essen szét!) A félbevágott, kimagozott chilipaprikát felaprítjuk. A babot sóval, borssal és a chilivel fűszerezzük, majd botmixerrel összeturmixoljuk.
A maradék felforrósított vajba beletesszük a babkását, és 10 percig sütjük. Még egyszer sózzuk, borsozzuk. A sajtot feldaraboljuk, a paradicsomot 8 gerezdre vágjuk, az uborkát felszeleteljük. A babkását ezekkel kínáljuk. Tálaláskor megszórjuk korianderlevéllel. Mexikói kukorica-tortilla-chipset vagy pirítóst adunk hozzá.

Zöldbab zsályás gnocchival

• Hozzávalók: 50 dkg zöldbab (lehet mélyhűtött is), só, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 szál friss zsálya, 4 evőkanál olívaolaj, 50 dkg gnocchi, 2 paradicsom, bors
• Elkészítése: a darabokra vágott zöldbabot sós vízben körülbelül 8 percig főzzük, majd lecsepegtetjük. 3 evőkanál olívaolajat felforrósítunk egy serpenyőben, és megpirítjuk benne a gnocchit. Hozzáadjuk a zsályaleveleket, a felaprított vörös- és fokhagymát.
A maradék olajban kicsit megforgatjuk a darabokra vágott paradicsomot és a babot, majd elkeverjük a gnocchival, sóval, borssal ízesítjük.

Babsaláta paradicsommal és avokádóval

• Hozzávalók: 50 dkg zöldbab (lehet mélyhűtött is), só, 50 dkg szendvicsparadicsom, 1 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 4 evőkanál ecet, bors, cukor,
8 evőkanál olaj,
1 csomag újhagyma, 1 avokádó, fél csokor bazsalikom
• Elkészítése: a zöldbabot félbevágva sós vízben 15 percig főzzük, leöblítjük, lecsepegtetjük. A leforrázott paradicsom héját lehúzzuk, és felszeleteljük.
A kockákra vágott vörös- és fokhagymát elkeverjük az ecettel, sóval, borssal, cukorral ízesítjük. Beleforgatjuk a babot és a paradicsomot, majd 3 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Az újhagymát karikákra vágjuk, a meghámozott és kimagozott avokádót feldaraboljuk. Mindkettőt a salátához keverjük. Bazsalikomlevéllel megszórva tálaljuk.

Jó tudni!
A bab esetenként puffadást, máskor hasmenést okozhat, főleg azoknak, akiknek
a szervezetéből hiányzik a galaktózt bontó enzim. A kellemetlen mellékhatásokat csökkenthetjük, illetve elkerülhetjük, ha a száraz babot megmossuk, lecsöpögtetjük, majd leöntjük forrásban lévő vízzel. Ezután hagyjuk még 4 óráig ázni, amíg megpuhul. Utána öntsük le róla a vizet, és új vízben főzzük meg!
A tapasztalatok szerint, ha valaki egyre gyakrabban fogyaszt babot, egyre könnyebben tudja azt megemészteni.

A bab gyógyhatásai
• segít máj-, vese- és húgyhólyagbajokban
• sejtfiatalító hatású
• serkenti a sejtek fehérje-anyagcseréjét
• fokozza az életerőt
• enyhíti az emésztési
zavarokat
• elősegíti a víz kiürülését
• erősíti a szívműködést, a vérkeringést

 
Aerobik
 
Alakformálás
 
Szépség
 
Egészséges receptek
 
Torna otthon
 
Fogyókúrás receptek
 
Makrobiotikus receptek
 
Vélemény:
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Étkezési zavarok
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?