Finom falatok ínyenceknek, melyek gyorsan elkészíthetők és egészségesek. Fantasztikus feltétek, rafinált elkészítési módok bizonyítják, hogy a halat nem csupán panírozva vagy sütve tehetjük az asztalra. Próbálja ki egyszer másképp!
Almapuffancs – lazacos körettel
• Hozzávalók: Köret – 25 dkg füstölt lazac, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 csokor kapor, 2 evõkanál ecet, 1 evõkanál citromlé, 1 kávéskanál torma, só, bors, 3-4 evõkanál olaj Puffancs – 25 dkg zellergumó, 2 db savanykás alma, 1 tojás, 2 evõkanál liszt, 6 dkg vaj
A lazacot és a hagymát kockákra vágjuk, a kaprot felaprítjuk, és összekeverjük. Az ecetet, citromlét, tormát, sót, borsot és olajat összekeverjük, és ráöntjük a lazacra. A megtisztított, meghámozott zellert és almát durvára reszeljük. Konyharuhában jól átnyomkodjuk, sóval, borssal fûszerezzük. Elkeverjük a liszttel és a tojással. Forró olajban 12 puffancsot sütünk. A lazacos körettel tálaljuk.
Andalúziai halleves
• Hozzávalók: fél cukkini, 10 dkg kelkáposzta, 2 szem paradicsom, fél csomag leveszöldség, 1 gerezd fokhagyma, 1 evõkanál olívaolaj, 4 dl hallé, 1 dl vörösbor, 50 ml paradicsomlé, 1 evõkanál paradicsompüré, só, bors, 1 kávéskanál vegyes zöldfûszer, kevés zöldségleves, 15 dkg vegyes halfilé (lehetõleg tengeri hal), 2 evõkanál fõtt rizs, 70 g fõtt kagylótészta
A megtisztított és felaprított zöldségeket és az áttört fokhagymát forró olajon megpároljuk. Ráöntjük a hallevet, a bort, hozzáadjuk a paradicsomlevet és a paradicsompürét, felforraljuk, és 5 percig közepes tûzön fõzzük. A levest sóval, borssal, a zöldfûszerekkel és a zöldséglevessel ízesítjük.
A megmosott halat lecsepegtetjük, nagyobb darabokra vágjuk. A rizzsel és a tésztával együtt a leveshez adjuk, és együtt fõzzük tovább, míg a halszeletek puhák nem lesznek. A hallevest ízlés szerint feketeborssal és petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Halszeletek zöldségágyon
• Hozzávalók: 4 szelet hal (fogas- vagy pisztrángfilé), 1 citrom leve, 1 kisebb kel- káposzta, 2-3 sárgarépa, 1 dl zöldségleves, fél kávéskanál kapor, fél kávéskanál só, bors, 1 dl tej, fél dl fehérbor, 1 csomag francia fûszerkeverék
A megmosott halszeleteket meglocsoljuk a citromlével, és lefedjük. A káposztát félbe, majd csíkokra vágjuk, ugyanígy a sárgarépát is. Kevés olajon jól átdinszteljük. Leöntjük a zöldséglevessel, kaporral, sóval, borssal fûszerezzük, lefedve puhára pároljuk. Margarinnal kikent felfújtformába terítjük, erre tesszük a sóval, borssal ízesített halszeleteket. Alufóliával lefedjük, és elõmelegített sütõben 220 °C-on 25 percig pároljuk. Közben elkészítjük a mártást.
1 dl tejet fél dl fehérborral állandó keverés mellett felmelegítünk, 1 csomag francia fûszerkeverékkel ízesítjük. A mártást az elkészült halra öntjük vagy külön tálaljuk. Petrezselymes burgonyát kínálunk hozzá.
Fogas zöldborsómártással
• Hozzávalók: 1,5 kg zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, 4 evõkanál vaj, fél liter zöldségleves, 1 kg burgonya, kb. 60 dkg fogas (4 szelet), ¼ l fehérbor, 1 babérlevél, 3 szem fehérbors, 1 citrom, 1,2 dl tejszín, szerecsendió, turbolya, 1 kávéskanál citrombors
A hagymát kockákra vágjuk. 1 evõkanál olajat felforrósítunk, és a hagymát üvegesre pároljuk benne, majd beletesszük a borsót is, és rövid ideig együtt dinszteljük. Felöntjük a levessel, és felforraljuk. Gyenge tûzön lefedve 20 percig fõzzük. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és forró, sós vízben 15 percig fõzzük. A halat megmossuk, hosszában kettévágjuk. A fehérbort ¾ l vízzel, babérlevéllel, egész borssal és 2 kávéskanál sóval felforraljuk. A megmosott citromot cikkekre vágjuk. A halat és a citromszeleteket beletesszük a forró lébe, és gyenge tûzön 8-10 percig fõzzük. A levesbõl kiveszünk egy kevés borsót, a többit átpasszírozzuk. A borsópürét elkeverjük a tejszínnel, és felfõzzük. A szószt sóval, borssal, szerecsendióval fûszerezzük. A turbolyát megmossuk, lerázzuk, néhány levelet félreteszünk a díszítéshez, a többit a mártáshoz adjuk. 2 evõkanál olajat felforrósítunk, beletesszük a burgonyát, és aranybarnára sütjük. A maradék felforrósított vajat citromborssal fûszerezzük. A halat a mártással és a burgonyával tálaljuk, a borsos vajjal meglocsoljuk, és a maradék turbolyával díszítjük.
Pisztráng szõlõlevélben
• Hozzávalók: 4 evõkanál olívaolaj, 2 evõkanál citromlé, õrölt feketebors, 2 gerezd fokhagyma, 2 evõkanál finomra vágott zöldfûszer – petrezselyem, bazsalikom, menta –, 3 konyhakész pisztráng (lehet friss vagy mélyhûtött), só, 12–18 szõlõlevél Az olajjal, citromlével, sóval, borssal, zúzott fokhagymával és a zöldfûszerekkel marinádot készítünk. A pisztrángot belülrõl megsózzuk, mindkét oldalát átlósan háromszor bevágjuk. Beletesszük egy tálba, és leöntjük a marináddal. efedjük folpackkal, és egy órát állni hagyjuk. Ezután kivesszük a pisztrángot, lecsepegtetjük, és 4-5 szõlõlevélbe becsomagoljuk. Tepsibe tesszük, és sütõben 200 °C-on 20 percig sütjük. Forró grillsütõben is süthetjük, mindkét oldalt, 8-10 percig. Fûszervajas, héjában sült burgonya illik hozzá.
Fogas spenótos-sajtos köntösben
• Hozzávalók: 80 dkg fogasfilé, 2 evõkanál citromlé, 1 fej vöröshagyma kockákra vágva, 1 piros húsú paprika csíkokra vágva, 2 gerezd fokhagyma felaprítva, 25 dkg mélyhûtött, leveles spenót, só, bors, pirospaprika, 15 dkg rokfort, 3 evõkanál tejszín, 1 dl fehérbor
A halat a citromlével meglocsoljuk, és kivajazott, tûzálló tálba tesszük. A hagymát, a paprikát, a fokhagymát és a spenótot összekeverjük. Sóval, borssal, pirospaprikával fûszerezzük. A sajtot villával összetörjük, és elkeverjük a tejszínnel. A spenótos keveréket elosztjuk a halszeleteken, tetejére tesszük a sajtot. Leöntjük a borral, és elõmelegített sütõben 180 °C-on 20 percig sütjük.
Töltött lazacfilé rozmaringos burgonyával
• Hozzávalók: 1 cukkini, 3 szem paradicsom, 2 evõkanál olaj, só, frissen õrölt bors, 20 dkg edámi sajt, 4 szelet lazacfilé (15 dkg/szelet), 2 evõkanál vaj, 50 dkg burgonya, 1-2 szál rozmaring, zsiradék a forma kikenéséhez A cukkinit vékonyan felszeleteljük. A paradicsom héját lehúzzuk, húsát kockákra vágjuk. A cukkiniszeleteket felhevített olajban megsütjük, majd hozzáadjuk a paradicsomot, és rövid ideig együtt sütjük. Sóval, borssal fûszerezzük.
A sajtot kockákra vágjuk. A lazacot hosszában félbevágjuk, megszórjuk sóval, borssal. Kivajazunk egy tûzálló tálat, beletesszük a halszeletek egyik felét. Elosztjuk rajta a cukkinis-paradicsomos tölteléket és a sajtot. Befedjük a maradék halszeletekkel, és megszórjuk vajdarabkákkal. Elõmelegített sütõben 200 °C-on 25 percig sütjük.
A meghámozott burgonyát negyedekbe vágjuk, és forrásban lévõ, sós vízben 15 percig fõzzük. Lecsepegtetjük, és a sütésbõl visszamaradt olajban megforgatjuk. Megszórjuk rozmaringlevelekkel. Ezzel a körettel tálaljuk a töltött halszeleteket.
|