Remek zsírégető, frissítő, pótolhatatlan C-vitamin-forrás. Ha beépíti étrendjébe, öt nap alatt akár három kilót fogyhat tőle. Így módosul a szólás: olyan jól néz ki, mint aki citromba harapott.
Mindennap ébredés után igyon meg éhgyomorra egy pohár szobahőmérsékletű ásványvízzel, amelybe belecsavarta egy egész citrom levét.
Reggelijét e két lehetőség szerint állítsa össze: Egy szelet barna kenyér egy evőkanál (60 g), kevés citromlével ízesített tehéntúróval. Egy adag: 160 kcal. Egy pohár sovány tejjel felforralt három evőkanál müzli vagy gabonapehely, a végén belereszelve egy alma, fél citrom levével és egy kevéske fahéjjal ízesítve. Egy adag: 160 kcal.
Tízóraira egyen meg egy narancsot vagy két mandarint, közvetlenül ebéd előtt igyon meg egy deci vizet egy fél citrom levével.
Uzsonnaidőben egy fél citrom levével ízesített joghurt kerüljön az asztalra.
1. nap Ebéd: Tojás fűszeres szószban Egy pohár joghurtba reszeljen bele egy kisebb fej hagymát, majd ízesítse mustárral, borssal, petrezselyemmel. Aztán főzzön keményre egy tojást, pucolja meg, vágja félbe, majd öntse rá a szószt. Egy adag: 335 kcal Vacsora: Gombás tészta Húsz deka friss, felszeletelt gombát keverjen össze egy fél citrom levével, majd párolja puhára. Közben főzzön meg hat dekányi száraztésztát. Tegyen a gombára kevés összevágott petrezselymet, egy teáskanál margarint, s az egészet keverje össze a tésztával. A tetejére szórhat egy kevés reszelt sovány sajtot. Egy adag: 330 kcal
2. nap Ebéd: Párolt sárgarépa rizzsel Keverjen össze harminc deka megpucolt, felszeletelt sárgarépát két evőkanál citromlével. Egy teáskanálnyi olajon pirítson üvegesre egy kisebb fej hagymát, majd erre tegye rá a sárgarépát. Keverjen hozzá egy fél teáskanálnyi curry-t, egy babérlevelet, két evőkanál citromlevet és egy csésze leveskockából készített húslevest. Ebben párolja puhára a sárgarépát. Közben főzzön meg 6 dekányi rizst, tegye ki a tányérra, és öntse rá a répát. Az egészet szórja meg egy kevés petrezselyemmel. Egy adag: 340 kcal Vacsora: Belga csirkesaláta Kockázzon fel tíz dekányi főtt vagy sült csirkemellet. Keverjen össze egy evőkanál majonézt egy evőkanál citromlével, majd öntse rá a csirkehúsra. Helyezze az egészet egy salátalevélre. Mandarin- vagy narancsgerezdekkel díszítheti. Fogyaszthat mellé egy szelet barna kenyeret. Egy adag: 340 kcal
3. nap Ebéd: Sült hús krumplisalátával Keverjen össze egy fej finomra vágott hagymát, két evőkanál húslevest, egy evőkanál citromlevet és egy evőkanál olajat, majd adjon hozzá 15 dekányi felkockázott, főtt krumplit. Ízesítheti petrezselyemmel, citromfűvel. Közben süssön ki 12 dekányi sertéskarajt vagy csirkemellet egy serpenyőben, és tálalja együtt a krumplisalátával. A húsra helyezzen még egy citromkarikát. Egy adag: 345 kcal Vacsora: Sütőtökleves Két teáskanálnyi olajon pirítson meg egy kisebb fej hagymát, adjon hozzá tíz deka kockára vágott krumplit, és öntse fel két és fél deci húslevessel. Tíz percig főzze a krumplit lefedve, majd adjon hozzá 30 deka kockára vágott sütőtököt. Az egészet addig főzze, míg minden megpuhult, majd turmixolja össze. Adjon hozzá egy kevés citromlevet. Ízesítse szerecsendióval, gyömbérrel, sóval, borssal. A tetejére tehet egy kevés pirított zsemlekockát. Egy adag: 345 kcal
4. nap Ebéd: Lazac póréhagymával Két megpucolt póréhagymát pároljon meg egy kevés húslevesben. Két szelet sült - esetleg füstölt - lazacot (5 deka!) tekerjen a póréhagyma köré, csavarja rá egy citrom levét, és szórjon rá apróra vágott kaprot. Fogyasszon hozzá egy héjában főtt, nagyobb krumplit, valamint zsírszegény tejfölt. Egy adag: 350 kcal Vacsora: Sajttál Vágjon apróra néhány salátalevelet, s keverje össze hat deka felaprított sovány sajttal. Díszítse az ételt 7 szardellakarikával, csepegtessen rá egy kevés citromlevet. Szórja meg az egészet egy kevés borssal, és fogyasszon mellé egy szelet vajas pirítóst. Egy adag: 350 kcal
5. nap Ebéd: Csirkehús tésztával Egy kevéske olajon süssön meg tíz dekányi csirke- vagy pulykamellet, majd párolja puhára egy kevés húslevessel. Ha kész, keverjen bele két evőkanál zsírszegény tejszínt vagy tejfölt. Ízesítse citromlével. Közben főzzön puhára négy dekányi szarvacskatésztát, s keverje össze a szószos hússal. Szórjon a tetejére petrezselymet. Egy adag: 345 kcal Vacsora: Avokádó Vágjon félbe egy kisebb érett avokádót, távolítsa el a magját. A vágott felületet kenje be citromlével. Ugyancsak citromlével keverjen össze tíz dekányi rákhúst, majd ezt tegye rá a félbevágott avokádóra. Díszítse kaporral, és fogyasszon mellé egy szelet barna kenyeret, amelyre tehet egy kevés tormát is. Egy adag: 350 kcal
Citromtitkok * Az érett citromot arról lehet megismerni, hogy szép fényes a héja. * A vékony héjú gyümölcsnek több a leve, mint a vastag héjúnak. * Héja is tartalmaz értékes illóolajokat, ezért azzal ízesíthet túrót, joghurtot, salátadresszinget. * C-vitaminja fokozza a stresszhormon termelődését, ezáltal a szervezet gyorsabban égeti el a zsírokat. * Gazdag B-vitaminban is, és sok vasat, magnéziumot, mangánt és szelént tartalmaz. Méregteleníti a májat és az emésztőrendszert. Elűzi az álmosságot, a fáradtságot, tisztítja a bőrt. Salaktalanít, erősíti a kötőszöveteket.
STOP! - Nincs megkötés, ami a diétát illeti, de a sóval bánjon takarékosan, mert leköti a szervezetben a vizet. - Igyon minél kevesebb kávét, valamint fekete- és zöldteát. Gyógyteából és szénsavmentes ásványvízből viszont legalább két liternyit fogyasszon naponta. |