Háromnapos citrus-villámdiétánk segítségével könnyedén megszabadulhatunk néhány felesleges kilónktól. Fogyasszunk C-vitaminban gazdag gyümölcsöket minden mennyiségben, és nemcsak fittebbek, egészségesebbek, de karcsúbbak is leszünk!
A citrusfélék: a citrom, a lime, a narancs, a mandarin és a grépfrút kiváló C-vitamin-források: erõsítik az immunrendszert, ezért télen rendkívül fontos szerepet játszanak a meghûléses és influenzás betegségek elleni védekezésben. Mindemellett a friss, nyersen fogyasztott gyümölcsök hatékonyan gondoskodnak az optimális emésztésrõl és a zsírégetésrõl.
Reggelik (200 kcal)
a) Sonkás pirítós naranccsal (203 kcal) Pirítsunk meg és sovány margarinnal kenjünk meg 1 szelet teljes kiõrlésû kenyeret, tetejére ízlés szerint vékony szelet gépsonkát (30 g) vagy sovány sajtot (30 g) tegyünk. Együnk hozzá 1 db narancsot.
b) Mandarinos müzli (205 kcal) Egy csészében keverjünk össze 2 evõkanál zabpelyhet, 3 evõkanál kukoricapelyhet és egy pohár (150 g) sovány joghurtot, tetejére szórjunk 2 meghámozott, gerezdekre szedett mandarint és reggelink máris fogyasztható.
1. nap
Ebéd: Sonkás metélt (265 kcal) Forró, sós vízben fõzzünk puhára 30 g tésztát, aprítsunk fel 100 g póréhagymát és 50 g fõtt sonkát. Vágjunk félbe egy jól megmosott citromot, egyik felét karikázzuk fel, másik felét csavarjuk ki egy pohárba. A hozzávalókat tegyük serpenyõbe, és egy teáskanálnyi margarinon pároljuk pár percig, majd adjuk hozzá a citromkarikákat is, végül sóval-borssal fûszerezzük. Az idõközben elkészült tésztát szûrjük le, és a póréhagymás-sonkás feltéttel melegen tálaljuk.
Vacsora: Sajtos pirítós mandarinnal (255 kcal) Pirítsunk meg és sovány margarinnal kenjünk meg 2 szelet teljes kiõrlésû kenyeret, és tegyünk közéjük egy szelet sovány sajtot (20 g). Az elkészült szendvicshez fogyasszunk 2 db mandarint.
2. nap
Ebéd: Paprikasaláta tojással (254 kcal) Forró sós vízben fõzzünk meg egy tojást, közben mossunk meg és daraboljunk fel egy sárga paprikát, egy piros kaliforniai paprikát és egy vöröshagymát. Kevés margarinon pároljuk meg az összevágott zöldségeket, adjunk hozzá egy kis citromlevet és 1 evõkanál pirospaprikát, végül sóval-borssal fûszerezzük. Fõtt tojásszeletekkel, melegen tálaljuk.
Vacsora: Grépfrút carpaccio (271 kcal) Mossunk meg és pucoljunk meg egy grépfrútot, majd vágjuk szeletekre és helyezzük egy lapos tányérra. Egy kis tálban keverjünk össze 100 g apróra vágott póréhagymát, 50 g füstölt pulykamellet és egy fél pohár sovány joghurtot. Kevés citromlével, sóval-borssal ízesítsük, majd a keveréket terítsük a felkarikázott grépfrút-szeletekre. 2 db Hamlet vagy Abonett szelettel fogyasszuk.
3. nap
Ebéd: Pulykaszeletek citromos kapribogyószósszal (253 kcal) Mossunk meg és csepegtessünk le 100 g pulykaszeletet és pároljunk meg 100 g apróra vágott sárgarépát. Süssük ki a pulykaszeleteket 1 teáskanál forró olívaolajban, sóval-borssal fûszerezzük, majd adjunk hozzá egy teáskanál kapribogyó-krémet, 1,5 evõkanál sovány tejfölt, 1 mokkáskanál mustárt, ízlés szerint citromlevet, végül a répát, és néhány percig takaréklángon keverjük össze az egészet. Melegen tálalva citromfûlevelekkel díszíthetjük.
Vacsora: Narancsos fejes saláta (247 kcal) Hámozzunk meg 2 narancsot, és vágjuk apró darabokra. Mossunk meg 50 g fejes salátát, vágjuk csíkokra, és keverjük össze a narancsdarabokkal. Adjunk (édesítõvel kevert) citromlevet a salátához, jól keverjük össze a hozzávalókat, majd reszelt sajttal meghintve, egy szelet teljes kiõrlésû pirítóssal tálaljuk.
Citrusfélék C-vitamin-tartalma
1 narancs = 75 mg 1 citrom = 40 mg 2 mandarin =30 mg 1 grépfrút = 55 mg 1 lime = 24 mg
A legújabb kutatások szerint egy felnõtt ember napi C-vitamin-szükséglete elérheti a 200 mg-ot, a korábban optimálisnak tartott 100 mg-mal szemben. Nem baj, ha a szükségesnél nagyobb mennyiségû C-vitamin kerül a szervezetünkbe, mivel mindenféle mellékhatás nélkül természetes módon kiürül. Magas C-vitamin-tartalmú zöldségek: paprika, brokkoli, fejeskáposzta, kelbimbó. |