Egészséges, fogyaszt, megszépít
Ha a kelleténél valamivel súlyosabbnak érezzük magunkat, jól tesszük, ha a nagyobb baj elkerülése érdekében rögvest kerítünk egy mérleget, s gyorsan rápattanunk. Ha pedig a saját mértékünk szerint kiakad a mutató? Eljött az igazság pillanata! Sorra kell vennünk, hogy eddig milyen diétákkal gyötörtük magunkat – mindhiába… Majd nyugodt szívvel keressünk egy újabb, kevésbé sanyargató, ám annál egészségesebb módszert! Az érintetteknek ezúton ajánljuk figyelmébe a karotindiétát.
A karotindiéta – naponta 800 kalóriát tartalmaz – nem csak slankít, jó közérzetet biztosít, de meg is szépít, hiszen a menü vitaminbombaként hat szervezetünkre, mivel a reggeli, az ebéd s a vacsora vitálanyagokban rendkívül gazdag. Az pedig köztudott, hogy a karotintól és a C-vitamintól megszépül a bőrünk!
Optimális tányérravalók
A karotindiéta tökéletesen megfelel az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás követelményeinek, mivel sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz, ballasztanyagban is gazdag. Ráadásul a fokozott béta-karotin-bevitel megvédi sejtjeinket az agresszív szabad gyököktől is. Egyébiránt szervezetünk csak akkor képes ellenállni, védőfunkciót gyakorolni a sejtromboló oxigénrészecskékkel szemben, ha elegendő mennyiségű béta-karotin áll rendelkezésére. FIGYELEM! Valamennyi piros, sötétzöld és sötétsárga gyümölcs és zöldség bőségesen tartalmaz bioanyagot, amelyek egy része zsírban oldódó, ezért csak béta-karotin jelenlétében képes felszívódni. A karotindiéta erényei közé tartozik, hogy miközben ellátja szervezetünket megfelelő mennyiségű vitálanyaggal, súlyunkat is csökkenti, s szabadgyökűző, karotinban gazdag gyümölcsöket – például mangó, barack – és zöldségeket – például mángold,
Karotintartalmú zöldségek és gyümölcsök toplistája
Sárgarépa |
12.000 mg |
Galambbegysaláta |
3.500 mg |
Gyermekláncfű |
7.900 mg |
Citromfű |
3.500 mg |
Petrezselyem |
7.250 mg |
Mangó |
2.770 mg |
Kapor |
6.100 mg |
Vízitorma |
2.520 mg |
Turbolya |
5.500 mg |
Tök |
1.960 mg |
Sóska |
5.000 mg |
Brokkoli |
1.900 mg |
Sárgabarack (szárított) |
4.620 mg |
Sárgabarack (friss) |
1.790 mg |
Spenót |
4.200 mg |
Sárgadinnye |
1.750 mg |
Káposzta |
4.100 mg |
Chikorée |
1.290 mg |
Üröm |
4.000 mg |
Zsálya |
1.290 mg |
Csipkebogyó |
4.000 mg |
Jéghegysaláta |
1.250 mg |
Lestyán |
4.000 mg |
Bazsalikom |
900 mg |
Édesburgonya |
3.930 mg |
Egres |
900 mg |
Paprika (piros) |
3.840 mg |
Papaya |
560 mg |
Mángold |
3.600 mg |
Kopaszbarack |
440 mg |
Édeskömény |
3.500 mg |
Cukkini |
350 mg |
sárgarépa – tartalmaz. A jótékony hatás folyamatossága érdekében a háromnapos diéta után is részesítsük előnyben a karitontartalmú zöldség- és gyümölcsféléket!
1. nap
• Reggeli – mangó-sárgabarack-müzli Hozzávalók: 30 g teljes kiőrlésű búzadara, 2 szem kis sárgabarack, 10 dkg friss mangó, 1 pohár (1,5 dl) sovány joghurt Elkészítése: a darát éjszakára áztassuk be 1 dl vízbe! Reggel a mangót és a barackot vágjuk apróra, majd az egészet keverjük össze a joghurttal! Igyunk meg hozzá egy csésze, csupán citromlével ízesített zöldteát! • Napközben: 2 aszalt sárgabarack • Ebéd – zöldfűszeres rizssaláta Hozzávalók: 30 g rizs, jódozott só, fél paprika, 1 kis póréhagyma, 50 g gomba, 1 kávéskanál szójaolaj, frissen őrölt bors, szójaszósz, curry, 1-1 evőkanál apróra vágott petrezselyem, turbolya és zsálya, 3 szelet lazacsonka Elkészítése: a rizst megfőzzük. Közben a felaprított gombát, póréhagymát és paprikát forró olajban 3 percig pároljuk. Hozzákeverjük a rizst, ízesítjük, majd a zöldfűszerekkel és a lazacsonkával tálaljuk. Langyosan fogyasztandó! • Vacsora – szezámos édeskömény-gratin Hozzávalók: 1 db kis édeskömény, 125 ml bor, 125 ml zöldségleves, ź kávéskanál édesköménymag, 1 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál szójaolaj, 2 szem paradicsom, 2 ek. szezámmag, jódozott só, fekete bors, 2 ek. apróra vágott petrezselyem, 10 g parmezán Elkészítése: az édesköményt félbevágjuk, torzsáját eltávolítjuk, felszeleteljük. Összekeverjük a bort és a zöldséglevest, hozzávetőleg 7 percig pároljuk benne az édesköményt és az édesköménymagot. Az apróra vágott fokhagymát és vöröshagymát olajban megpároljuk, hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot. Egy kicsit összefőzzük, beletesszük a szezámmagot, és ízesítjük. Ezt követően tűzálló tálba tesszük az édesköménnyel együtt, megszórjuk parmezánnal és petrezselyemmel, majd 225 şC-on kb. 10 percig sütjük.
2. nap
• Reggeli Hozzávalók: 1 szelet rozskenyér, 1 evőkanál vaj, 30 g sovány túró, 1 evőkanál csipkebogyólekvár Elkészítése: a kenyeret megkenjük a vajjal és a túróval, végül rátesszük a lekvárt. Igyunk hozzá egy csésze ízesítés nélküli, csipkebogyóból készített teát! • Napközben: 1 pohár (2 dl) sárgarépalé • Ebéd – lazacsonkás szendvics Hozzávalók: 2 szelet teljes kiőrlésű lisztből készült pirítós kenyér, 1 kávéskanál vaj, 3 salátalevél, 1 szelet gouda sajt, 1-2 szelet lazacsonka Elkészítése: a pirítóst megkenjük vajjal, ráterítjük a salátaleveleket, a sajtot és a sonkát. • Vacsora – füstölt lazacos tészta Hozzávalók: 50 g tészta, jódozott só, 1 kis fej vöröshagyma, 20 dkg brokkoli, 1 evőkanál szójaolaj, 1 dl zöldségleves, 20 g joghurt, frissen őrölt bors, 40 g füstölt lazac, 1 szál turbolya Elkészítése: a tésztát megfőzzük. A finomra vágott hagymát és a rózsáira szedett brokkolit forró olajban rövid ideig pároljuk. Hozzáöntjük a levest, 6 percig főzzük, ízesítjük. Hozzákeverjük a tésztát, joghurtot. Csíkokra vágott füstölt lazaccal és a turbolyalevelekkel tálaljuk.
3. nap
• Reggeli – zsemle zöldfűszeres túrókrémmel Hozzávalók: 60 g sovány túró, 1-1 evőkanál citromfű, petrezselyem, turbolya, kapor, só, fekete bors, 1 teljes kiőrlésű lisztből készült zsemle Elkészítése: a túrót összekeverjük a fűszerekkel, majd sóval, borssal ízesítjük. A zsemlére kenve fogyasztjuk. Kortyoljunk el mellé egy pohár hígított sárgabaracklevet! • Napközben: 2 aszalt sárgabarack • Ebéd – sárgarépa-paprika-tál Hozzávalók: 1 piros húsú paprika, 20 dkg sárgarépa, 1 gerezd fokhagyma, 2 kávéskanál szójaolaj, 2 evőkanál balzsamecet, 1 csipet cukor, 1 narancs leve, 2 szál bazsalikom Elkészítése: a félbevágott paprikát a sütőben addig süssük, míg a héja fekete nem lesz, majd tegyünk rá egy nedves kendőt, húzzuk le a héját, és vágjuk csíkokra! A sárgarépát és a fokhagymát szeleteljük fel, s forró olajban 3 percig pároljuk! Adjuk hozzá a paprikát, majd az ecetet, a cukrot és a narancslevet. Rövid ideig együtt is pároljuk! A zöldségeket a lében hűtsük ki, majd ízesítsük és a bazsalikommal megszórva tálaljuk! • Vacsora – mángoldos árparizottó Hozzávalók: 50 g aszalt tönköly, 1 liter zöldségleves, 1-1 kávéskanál őrölt paprika és curry, 20 dkg mángold, 1 fej vöröshagyma, 1 kávéskanál szójaolaj, 1 evőkanál joghurt, jódozott só, fekete bors, 3 szál citromfű Elkészítése: az aszalt tönkölyt a curryvel és a pirospaprikával ízesített zöldséglevesben 25 percig főzzük, majd csepegtessük le! A felforrósított olajban 10 percig pároljuk a megmosott és csíkokra vágott mángoldot és a kockára vágott vöröshagymát! Végül keverjük hozzá az aszalt tönkölyt és a joghurtot! Ízesítsük, majd szórjuk meg a citromfűvel!
Karotinital
A C-vitamin és béta-karotin feszesíti bőrünket. Ezért a diétát követően is fogyasszunk el mindennap legalább egy-egy pohár karotinitalt! Elkészítése: turmixgépbe tegyünk 2 dl frissen préselt narancslevet és 1 dl sárgarépapürét, egy evőkanál zabcsírapelyhet, 1-2 kávéskanál lecitingranulátumot, 2 kávéskanál citromlevet és 1 kávéskanál homoktövispürét, majd az egészet turmixoljuk össze! Öntsük egy pohárba, s reszelt kesudióval díszítsük! Legjobb, ha délután fogyasztjuk. NE FELEDJÜK! Diétánk idején is figyeljünk arra, hogy naponta legalább 2-2,5 liter folyadékot fogyasszunk! Lehetőleg – kedvünk szerint – buborékmentes ásványvizet, gyógyteát, frissen préselt, ásványvízzel hígított zöldség- vagy gyümölcslevet. A slankító hatás fokozása, no és izmaink tónusának megőrzése, erősítése érdekében jól tesszük, ha sportolunk is, például kocogunk, úszunk vagy kerékpározunk! Ha pedig csúcsformába szeretnénk lendülni, járjunk alakformáló, zsírégető tornára!
|