Nagy segítség lehet ez a cikk azoknak,akik még nem igazodnak el a különböző tápanyagok között.
1. nap: protein nap
REGGELI:
mindenkinek olyan gyümölcs amilyet éppen megkíván! De ehhez még készíthetünk inni, pl. összeturmixolt gyümölcsöt vagy gyümölcs centrifugázott gyümölcsöket is! Szigorúan cukor nélkül. EBÉD: Natúr roston sült csirkemell, amit előző nap áztass be szójaszószba, sózd és borsozd meg!
SALÁTA:
4 db közepes paradicsom, 1/2 hagyma (amilyen a te kedvenced, bármelyik lehet, ha az új hagymát választod akkor abból tehetsz bele akár 3-4 szállat is). 1/2 hámozott uborka, 1 feldarabolt zöld pritamin paprika, 6-8 gomba, 5-10 fekete olívabogyó jól megmosva, 15 ml citromlé, 15 ml fehérborecet és mehet hozzá egy kis szója szósz is! És ha van kedved, pl. a húst nyugodtan bele keverheted a saliba!
LEVES:
A csirkemellből még natúron vegyünk el egy kis darabot és főzzük meg erőleves kockában, és akkor a leveslének is van egy kis íze, és a csirkehúst sem kell kidobni!
VACSORA: A vacsi ugyanaz, így az ebédnél mindent meg csinálhatunk! Ja, a csirkemellből ugye ebédhez 20 dkg-ot ír így lehet 30 – 40 dkg, hogy maradjon a vacsihoz is, ha már ugyanazt kell enni! Zöldségeket bármilyen mennyiségben lehet hozzáadni, én csak egy adagot próbáltam összerakni! És véleményem szerintem minden étkezés előtt igyunk meg egy 2-3 dl ásványvizet (buborékosat), és akkor nem lesz akkora étvágyunk!
2. nap: keményítő nap
REGGELI:
ízlés szerinti gyümölcssali, amit öntsünk nyakon frissen csavart narancslével! Pl. lehet benne 1 banán, 1 mandarin, 1 mangó és 1 narancs! Ha a gyümsalit előző este megcsináljuk, és betesszük a hűtőbe érlelni, akkor másnapra még finomabb lesz!
EBÉD:
Mangó, sárgarépa ananásszal! 450 g tisztított julienre (vékony csíkokra) vágott sárgarépa főzve (pl. erőleves-lében), 250 ml ananászlé (persze eredeti gyümiből csináld, mert a konzerv igencsak cukrozva van, tehát tilos), 250 ml mangópép, 2-3 evőkanál édesítőszer! NEM CUKOR! kiegészítheted bármilyen zöldséggel amivel először ugyanúgy jársz el mint a sárgarépával!
SALÁTA:
Pritamin paprika zöld és piros is, hagyma amilyet szeretsz, mehet hozzá többféle is, brokkoli, 1/2 kanál fehérborecet, gomba, 1/2 kávéskanál morzsolt rozmaring levél!
CURRYS RIZS ZÖLDSÉGEKKEL:
180 g hosszúszemű rizs, 115 g barna rizs, 4 evőkanál vadrizs, 1 liter erőleves-alaplé, 115 g finomra vágott hagyma, 100 g zöld és piros pritamin paprika, 115 g finomra vágott zeller, 100 g 4 evőkanál borsó, 2 evőkanál currypor! A három fajta rizst a zöldségekkel együtt felforraljuk, elzárjuk, így pároljuk puhára! Ha kész, a curryport hozzá keverjük és lehet tálalni!
3. nap: szénhidrát nap EBÉD: Egy adag spagetti tésztát főzz ki! Mindenféle zöldséget amit megkívánsz pl.: cukkíni, uborka, répa, karalábé, karfiol vágj nagyobb kockákra, és kevés olajban (olívaolajban) párold meg! Keverd össze a párolt zöldséget a tésztával és már fogyaszthatod is! VACSORA:
És most jön a rég megígért SÜTI recept estére! A neve KUGLÓF, AHOGY ÉN CSINÁLOM! Csak egy megjegyzést engedjetek meg hozzá: nekem rengeteg barátom amikor eljön hozzám mindig kap a kuglófomból, mert az a kedvencük és kuglóf nélkül nincs baráti összejövetel!
40 dkg cukor, 22 dkg vaj (ezt jó habosra összekeverem), ha összekevertük teszünk bele 35 dkg lisztet, 2,5 dl tejet, 1 kis sütőport, 4 tojást. Jó habosra kikeverjük és kivajazott, kilisztezett kuglóf formában 55 percig sütjük. Egy kis érdekesség, ha egy pici részét benne hagyod a tálban és nem öntöd bele a nagy részével a formába, hanem kikevered kakaóporral és után öntöd a nagy részére a formába, akkor mikor felvágod sütés után a kuglófot akkor ott lesz egy csokis rész a közepén! Amikor megsült hagyod kihűlni. Míg kihűl csinálj hozzá csoki öntetet, ami ebből áll: 8-10 evőkanál nem cukrozott kakaópor, 5-8 dkg vaj, 8-10 kanál cukor és egy kis víz! Ezt addig forralod míg el nem kezd összeállni (minden vizet elveszít). Ezt a kihűlt kuglófra öntöd, és meglátod, rá fog dermedni a csokimáz!
1. nap: protein nap REGGELI: Ugye, mint tudjuk már mindannyian, ilyenkor csak gyümölcsöt ehetünk! Vagy akár gyümölcsből frissen csavart leveket , vagy turmixot! EBÉD: 1. variáció: 4 evőkanál light vaj /nem sózott/, 1evőkanál citromlé, 1 evőkanál vágott petrezselyem, 20-20 dkg (ebéd és vacsira) tonhalfilé, 1 evőkanál olívaolaj. Keverjük habosra a vajat a citromlével és a petrezselyemmel. Tegyük viaszpapírra és göngyöljük fel henger alakúvá. Tartsuk hűtőben legalább 1 órát. Addig kenjük meg kevés olívaolajjal és citromlével a tonhalszeleteket, és így süssük 7-8 percig mindkét oldalát közepes lángon. Ha kész, tegyük a szeleteket egy tálra, tetejére tegyünk tetszés szerinti fűszervajat, amit az elején készítettünk. És már fogyaszthatjuk is. 2. variáció: 1 fej kelkáposzta vagy karfiol is lehet /nem kell mindet felhasználni/, 40 dkg darált hús /csak szárnyas/, 2 evőkanál 0%-os kefir vagy tejföl, 1 fej vöröshagyma. A káposztát vékony (1 cm vastag) csíkokra vágjuk, vagy a karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk. A hagymát apróra vágjuk, megpároljuk nagyon kevés olívaolajon, adunk hozzá pirospaprikát, sót, borsot, és hozzáadjuk a darált húst. Pörköltet készítünk belőle (de nem olyan zsírosat, mint régen, jó lightosat). Ha ez kész akkor hozzákeverjük a 0%-os kefirt vagy tejfölt. Egy jénaiba berétegezzük: aljára kevés olívaolaj, 1 réteg káposzta, 1 réteg husi, 1 réteg káposzta, 1 réteg husi, stb., míg az alapanyagok el nem fogynak! SALÁTA: 1/2 uborka, 3 szem gomba, 3 paradicsom, 2 szál újhagyma, ezeket feldaraboljuk és ízlés szerint ecetes lével leöntjük. LEVES: főzzünk egy jó kis zöldséglevest kevés zöldséggel és sok lével, és a levét igyuk meg.
2. nap: keményítő nap REGGELI: szokás szerint csak gyümölcs! De szerintem már ezt annyira megszoktuk, hogy ez már nem is számit. EBÉD: 1. variáció: 3 nagy paprika /lehetőleg pritamin paprika/, olívaolaj, 1 vöröshagyma vékony szeletekre vágva, 1 gerezd fokhagyma pépesítve, 1 nagy paradicsom durván felvágva, 4 nagy fej gomba szeletelve, 1/2 kávéskanál szárított bazsalikom levél, 1/2 kávéskanál fekete és fehér bors, 1 cukkíni 1,5 cm-re kockázva. A paprikákat a csumájuknál félbevágjuk, kivesszük a magvakat és az ereket. A paprikákat megpároljuk, de nem puhára. Egy nagy serpenyőben az olajat felmelegítjük, beletesszük a hagymát, megpároljuk. Adjuk hozzá a többi alapanyagot, öntsük le egy kis szójaszósszal, ízesítsük sóval és borssal. Addig kevergessük a tűzön, míg egy kicsit össze nem sűrűsödik. A keveréket arányosan tegyük bele a paprikákba! És már fogyaszthatjuk is! 2. változat: 1/4 karfiol, 8-10 szem kelbimbó, 2 bármilyen paprika karikára vágva, 1 fej lila vagy vöröshagyma karikára vágva, 1/2 kávéskanál almaecet, 1/2 kávéskanál rozmaring levél, 3 fej gomba szeletelve. A zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk. A főzővízbe tegyük bele először a karfiolt és a kelbimbót, ezeket főzzük 5-10 percig utána tegyük mellé a többi zöldséget is, és így is főzzük őket 10 percig (míg puha nem lesz). Ezután szűrjük le a levet és olívaolajon pároljuk őket nagyon kevés ideig. Sóval, borssal, almaecettel és rozmaring levéllel ízesítjük. SALÁTA: zöldséges gombasaláta: 4 gomba, 2 szál sárgarépa, 2 zöld paprika, 2 paradicsom, 2 evőkanál almaecet és citromlé, 1 babérlevél. A gombát felszeleteljük, a sárgarépát julienre (vékony csíkokra) vágjuk, a paprikát és a paradicsomot felkarikázzuk és hozzárakjuk a babérlevelet! Ecetes, citromleves vizet öntünk rá!
3. nap: szénhidrát nap. REGGELI: Na mi lehet az? Csakis gyümölcs. EBÉD: 1. változat: Pesto-szószos spagetti! A pesto-szószt megkapod ugyanúgy mint a sajtszószt por alakban! A pesto-szószt egy kis olvasztott light margarinba (kb. 2 evőkanál) beleteszed, 1,5 dl vizet teszel hozzá, sóval, borssal és tetszőlegesen még hagymát is karikázhatsz bele. Tűzön addig kevergeted, míg össze nem sűrűsödik. A kifőzött spagetti tésztával összekevered! Ha szeretnél, tehetsz hozzá fenyőmagot, szezámmagot és bármilyen mag félét, de csak mértékkel. 2. változat: káposztás tészta: a fejeskáposztát megtisztítva lereszeljük káposztareszelőn, megsózzuk és állni hagyjuk! 15 perc után kicsavarjuk. Olívaolajon folyamatos kevergetés közben megpirítjuk, míg az összes vizet el nem veszti. Sóval, borssal ízesítjük. Kifőzzük a tésztát és összekeverjük a káposztával. Ha szükséges még megízesítjük. SALÁTA: Paradicsom-saláta: 60 dkg érett paradicsom, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, 2 evőkanál almaecet, só, őrölt bors! Minden karikára, a petrezselyem apróra. És ecetes lével nyakon öntjük! VACSORA: Túrótorta: a tortalaphoz 6 tojás, 15 dkg porcukor, 5 dkg darált dió és 10 dkg daraliszt. A hat tojássárgáját a cukorral jól kikeverjük. Hozzáadjuk az őrölt diót és apránként a lisztet, ezt jól összekeverjük, jó habossá! A végén hozzáadjuk a keményhabbá vert tojásfehérjét, de ezt már ne géppel, hanem finoman, fakanál segítségével keverjük össze! Kikent, kilisztezett torta formában megsütjük közepes lángon. Töltelék: 2 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg kristálycukor, 2 dkg simaliszt, 3 tojássárgája, 15 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 45 dkg túró és 5 dkg mazsola! A tejben elkavarjuk a vaníliás cukrot, a kristálycukrot, a lisztet és a tojássárgájákat, és forró vízfürdőn (vagy alacsony lángon) folytonos kevergetés közben sűrűre főzzük. A porcukrot, a vajat és az áttört tehéntúrót jól kikeverjük, beletesszük az apróra vágott mazsolát, és összekeverjük mindezt a kihűlt péppel! Díszítés: Lehet csak durvára vágott dió, vagy csak gyümölcs, vagy a kettő kombinációja is akár!
4. nap: gyümölcsnap Egész nap csak gyümölcs.
1. nap: protein nap: REGGELI: csak gyümölcs ugye ezt már tudjuk! EBÉD: 1. változat: 30 dkg (15-15 ebédre és vacsira) darált husi, 2db pritamin paprika, 1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva, 2 evőkanál olívaolaj. Az apróra vágott vöröshagymát az olívaolajon megpároljuk. Tegyük rá a darálthusit, és főzzük meg együtt! Olyan legyen mint egy pörkölt, csak ne tegyetek alá fűszerpaprikát! Fűszerezzük meg sóval és borssal, keverjünk hozzá 2-3 evőkanál 0%-os tejfölt vagy kefirt, és egy evőkanál mustárt! Ezeket még főzzük együtt 5-10 percig! Addig a pritamin paprikának a kalapját vágjuk le, csumázzuk ki és vágjuk ki az ereit (ne főzd meg, hagyd így nyersen)! Ha kész a töltelék, töltsük bele a pritamin paprikákba még forrón! Díszítésnek tegyük rá a kalapját! Máris fogyaszthatjuk! 2. változat: 40 dkg (20-20 ebédre és vacsira) csíkokra vágott pulykamell, 2,5 dl kefir, 10 szem olívabogyó, 1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva, só, bors olívaolaj! A vöröshagymát az olívaolajon megpároljuk, rádobjuk a csíkokra vágott pulykamellet, megpároljuk, majdnem készre főzzük! Amikor már majdnem teljesen kész, beletesszük az olívabogyókat és a kefirt, fűszerezzük és készre főzzük! Étkezési keményítővel sűríthetjük ha kell! Nem liszttel, az biztos! SALÁTA: uborkasali: 1 egész kigyóubi, 2 gerezd fokhagyma, fűszerpaprika, só ecet, víz! Az ubit karikára vágjuk és ízlés szerint ízesítjük. SALÁTA2: paprika saláta: zöldpaprika, só, saláta, ecet: a paprikát karikákra vágjuk és ízlés szerint ízesítjük.
2.nap: keményítő nap REGGELI: MINT MÁR TUDJUK CSAK GYÜMÖLCS! EBÉD: 1. változat: most főzzünk egy jó kis főzeléket: mindenből alapanyagból, amit leírok annyit tegyetek ami nektek jól esik és amennyire szeretitek. Készítsünk csontlevet, ez legyen kb. egy liter, ebben főzzük meg a zöldségeket: sárgarépa, petrezselyem gyökér, karalábé, kelvirág (rózsáira szedve), zöldborsó. A zöldségeket karikázzuk vagy kockázzuk fel, és úgy főzzük meg! Sóval, borssal ízesítsük, és ha kész a főzelék, étkezési keményítővel sűrítsük. 2. változat: 4 gomba, 1 nagy paradicsom, 125 ml erőleveslé, 2 evőkanál ketchup, két kávéskanál szójaszósz, egy csipet só, 1 kávéskanál ecet, két evőkanál olívaolaj, 1 kávéskanál friss gyömbér apróra vágva, 1 gerezd fokhagyma apróra vágva, 1 újhagyma apróra vágva, 450 gr cukkíni 2,5 cm-es szeletekre vágva. A gombákat vékonyan felszeleteljük, a paradicsomot durvára vágjuk fel! Egy evőkanál olajat megmelegítünk, adjuk hozzá a gyömbért és fokhagymát és süssük tíz másodpercig. Adjuk hozzá a gombát, a paradicsomot, és az újhagymát, süssük egy percig. Adjuk hozzá a csirkehúslevet és a szójaszószt, forraljuk fel, és lassú tűzön 10 percig pároljuk. Addig főzzük amíg a zöldségek elkezdenek sűrűsödni. Adjuk hozzá a cukkínit és a hagymát és süssük 30 másodpercig. Már tálalhatjuk is! SALÁTA: Káposzta saláta: a káposztát vékony csíkokra vágjuk, megsózzuk és 15 percig állni hagyjuk, ezután kicsavarjuk! Egy kis fej vöröshagymát kevés olívaolajon megpárolunk, és a káposztát a vége felé rátesszük, és azt is megpároljuk egy kicsit. Előhűtött salátalébe tesszük, köménymaggal ízesítjük.
3. nap: szénhidrát nap REGGELI: csak gyümike! EBÉD: 1. változat: 1 adag fehér egy adag zöld tészta. Ezeket együtt kifőzzük és fokhagymás vöröshagyma mártást készítünk hozzá. Mártás: 12 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál light vaj, 1 evőkanál olívaolaj, 450 gr felszeletelt hagyma (vörös, vagy lila, vagy póré is lehet), 60 ml fehérbor. Egy nagy serpenyőben közepes lángon felforrósítjuk a vajat és az olajat. Hozzáadjuk a fokhagymát és a hagymát addig pároljuk míg puha nem lesz. Csökkentjük a hőt, hozzáadunk egy evőkanál mézet. Fedetlenül 30 percig főzzük, időnként megkeverjük. Beletesszük a bort és 5-10 percig főzzük! Ha minden kész a tésztával összekeverjük és már tálalhatjuk is. 2. változat: 1 csokor brokkoli, 1 adag ziti makaróni (Barilla és a kinézete: kb. 3 cm hosszú, vastag, a lyuk is nagy a közepében és az oldala csíkos), 2 evőkanál olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, 60 ml vaj (2 evőkanál) 1/4 erőleves alaplé, 3 evőkanál fehérbor. A brokkolit rózsáira szedjük és sós vízben félkészre főzzük. Egy nagy serpenyőben megforrósítjuk az olajat, belerakjuk a fokhagymát és ezt aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a brokkolit, 3-4 percig pároljuk. Hozzáadjuk a vajat, az erőleves alaplevet és a bort. Addig pároljuk míg kész nem lesz! A kifőzött tésztához keverjük! SALÁTA: Paradicsom saláta: a parit szeletekre vágjuk és ecetes lébe rakjuk. Sóval ízesítjük. A VACSIRA VALÓ SÜTIKE RECEPTJE, ÍME: 4 tojás, 120 gr porcukor, 120 gr finomliszt, 1/4 kávéskanál sütőpor, 3 dl tejszín , 120 gr tisztított mogyoró. Elválasztjuk a tojások sárgáját és a fehérjét. A tojás sárgáját 60 gr porcukorral kikeverjük, hozzáadjuk a lisztet a sütőport, habossá keverjük. A tojásfehérjét a porcukor másik felével jó kemény habbá verjük. A masszával összekeverjük, és óvatosan a kivajazott, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és kisütjük. Ha megsült, akkor még forrón konyharuha segítségével feltekerjük és hagyjuk kihűlni. Míg kihűl elkészítjük a tölteléket. A tejszínt kemény habbá verjük. A mogyoró egy kis részét durvára a másik részét finom apróra vágjuk. Egy serpenyőben közepes lángon gyakran keverve megpirítjuk. A finomra vágott mogyikát egy evőkanál mézbe keverjük és hozzáadjuk a tejszínhab felét. A kihűlt tekercset kiterítjük és megkenjük a mézes-tejszínhabos-mogyis töltelékkel, utána feltekerjük megint! A tészta tetejét tejszínhabbal megkenjük és erre tesszük díszítésnek a durvára vágott mogyorót.
1. nap: protein nap REGGELI: Mint már tudjuk, csak gyümölcs! EBÉD: 1. variáció: hozzávalók: 40 dkg csirkemáj, majoránna, só (ez csak fogyasztáskor, különben megkeményedik a máj sütéskor), bors, kevés olívaolaj. Elkészítés: Jénaiba tegyük bele az olívaolajat, tegyük rá a megtisztított csirkemájat (szív sem kell hozzá), és gyakori kevergetés közben süssük jól meg! Mielőtt teljesen megsülne, tegyünk rá borsot és majoránnát, és az utolsó 5 percben már azokkal süssük! Sütés után fogyasztás előtt lehet csak megsózni! Ehhez én egy jó PARADICSOM SALÁTÁT KINÁLOK: 3-4 fej paradicsom (cikkekre vágva), 1 fej vöröshagyma szeletelve, egy jó ecetes vizes lében! Hú nagyon finom! Na persze a levesnek a levét se felejtsétek el utána meginni! 2. variáció: hozzávalók: 2-3 fej retek, 1/2 kígyó ubi, 1/2 cukkíni, 2 paradicsom, 1 pritaminpaprika, 1/2 sárgarépa, 1 zöldpaprika, maréknyi kukorica, maréknyi borsó. Sajtmártáshoz: 0,14 kg vaj, 0,16 kg liszt, két csipet só, 9 dl tej, 1 csipet bors, 2 db tojássárgája, 0,10 tejszín! Csináljunk beshamell mártást: Egy lábosban a vajat felolvasztjuk, beletesszük a lisztet, és így készítsünk világos vajas rántást. Habverővel kevergetve FORRÓ tejjel felengedjük. Sóval, borssal ízesítjük, és állandóan kevergetve felforraljuk. A tejszint és a tojássárgáját jól összekeverjük. A beshamellt hozzá keverjük szép lassan, kevergetve. Reszelt sajtot adunk hozzá (akár három-négy félét is). A felkockázott nyers zöldségekre öntjük, és máris fogyaszthatjuk. VACSORA: Együk ugyanezt, csak kisebb mennyiségben! 2. nap: keményítő nap: REGGELI: Nem változik sosem, tehát csak gyümölcs! EBÉD: 1. variáció: hozzávalók: 1 vöröshagyma, 3 fej retek, 3 fej gomba, egy marék zöldborsó, egy kicsivel több kukorica, 1 zacskó gyorsrizs, kevés olívaolaj. Elkészítés: A vöröshagymát apróra vágva, megdinszteljük egy kevés olívaolajon. Rádobjuk a kockára vágott retket, gombát, és együtt megdinszteljük. A legvégén dobjuk rá (hacsak nem fagyasztott, mert akkor a legelején) a kukoricát és a zöldborsót. Mikor megdinszteltük a zöldségeket, összekeverjük a kifőzött gyorsrizzsel! SALÁTA: Egy jó zöldséges ecetes vizes salátát csináljunk hozzá! 2. variáció: hozzávalók: 30-40 dkg gomba, 1 közepes fej vöröshagyma, rizs. A gombát vágjuk szeletekre, a vöröshagymát apróra. A vöröshagymát dinszteljük meg kevés olívaolajon, tegyük rá a gombát, és így együtt csináljunk egy jó kis gombapörköltet. Főzzük meg a rizst, és keverjük össze a gombapörkölttel. VACSORA: Ugyan ez, csak kisebb mennyiségben.
3. nap: szénhidrát nap: EBÉD: Most csak egy variációt írok le, mert ez egy jó vékony pizzalap receptje, és ezt úgy tudjátok variálni ahogyan csak szeretnétek! hozzávalók: 1/2 kg liszt enyhén meglangyosítva, 1 csapott evőkanál só, egy csapott evőkanál szárított oregáno, frissen őrölt bors. Keverjük össze ezeket egy keverőtálban! Egy másik keverőtálba tegyünk: 1 kávéskanál cukor, 1 zacskó szárított élesztő, 3 evőkanál olívaolaj, 3 dl langyos víz. Ezeket összekeverjük, adagonként hozzákeverjük a lisztes keveréket, dagasztógéppel vagy kézzel. Ha összeállt, 6-7 percig dagasztjuk a leggyorsabb fokozaton (ez kézi géppel történik), vagy kézzel, míg el nem válik a táltól. Utána még két percig dagasztjuk (ha eddig géppel csináltuk, akkor most kézzel, ha eddig is kézzel csináltuk, akkor továbbra is). Kiolajozott tálba tesszük (a tál mindenhol legyen olajos), a tésztát beletesszük a tálba, és megforgatjuk, hogy a tészta mindenhol olajos legyen. 45 percig letakarva kelesztjük. Ha kész, újra összegyúrom, két egyenlő részre osztom, kinyújtom, kiolajozott pizzasütő-lapra tesszük, és tetszés szerint ízesítjük! Pl.: ugye csak pizzaszósszal és zöldséggel ízesitem a fogyókúra idején! 200 fokon 20-25 percig sütöm.
VACSORA: ISTENI SÜTIKE! Most ide is csak egyet írok! De ez annál jobb lesz! TIRAMISU: hozzávalók: 450 gramm mascarpone krémsajt, 70 g porcukor, 1,2 dl kávélikőr, 90 g étcsokoládé, 4,5 dl tejszín, 2 kávéskanál kávéaroma, 18 db babapiskóta! (CSAK EGY JÓ TANÁCS: én nem kaptam kávélikőrt, és -aromát sem, ezért vettem helyette tiramisu likőrt, ami remekül helyettesíti ezeket. Ja, és isteni finom. Az étcsokit is helyettesíthetjük bármilyennel, de ez remek lenne pont a fogyihoz mert egy kockát úgyis meg kellene enni) Elkészítés: megreszeljük a csokoládét. 1. lépés: egy nagy tálban villával, vagy kézi habverővel összekeverjük a mascarponét 60 g porcukorral, 3 evőkanál kávélikőrrel, és a reszelt csoki kétharmadával. A megmaradt csoki majd a díszítéshez kell. 2. lépés: kemény habbá verünk három deci tejszint, és óvatosan a csokis keverékhez keverjük. 3. lépés: egy kis tálban összekeverjük a kávéaromát és a megmaradt kávélikőrt, és két evőkanál vizet. 4. lépés: egy nagy tál aljára teszünk négy babapiskótát és 2 evőkanál kávés keverékkel meglocsoljuk, majd rásimítjuk a csokis keverék egyharmadát. Ezután újra babapiskóta következik, majd a kávés öntet, majd a kávés keverék összesen három szinten. A maradék babapiskótát a tál tetején elrendezzük, kissé belenyomjuk a töltelékbe, majd meglocsoljuk a kávés keverékkel, megszórjuk a reszelt csokival, csak előtte elveszünk belőle egy evőkanálnyit. 5. lépés: a megmaradt tejszint, a megmaradt porcukorral kemény habbá verjük. Kis gömböcskéket csinálunk a tejszínhabból, így díszítjük a tetejét a sütikének. A megtartott egy evőkanálnyi csokireszeléket ezekre szépen rászórjuk.
1. nap: protein nap REGGELI természetesen csak gyümölcs, és persze ebéd után a leves levét se feledjük meginni, és a salit se felejtsük el! EBÉD 1. variáció: rostonsült csirkemell. Hozzávalók: 40 dkg csirkemell filé, 6 evőkanál olívaolaj, 6 evőkanál tárkonyecet, 2 evőkanál citromlé, 2 kávéskanál só, 4 gerezd zúzott fokhagyma, 1/2 kávéskanál vágott koriander. Készítés: Rakjuk a csirkemelleket egy nagy lapos edénybe. Keverjük össze a többi hozzávalót egy kis edényben, és ezt a páclevet öntsük a csirkére. Lefedjük és a hűtőszekrényben 2 órát állni hagyjuk. Leszűrjük, a páclevet megtartjuk. Süssük a csirkehúst 7-8 percig mindkét oldalán serpenyőben. A végén bekenjük páclével, és már tálalhatjuk is. 2. variáció: mézes-citromos sertésszeletek. Hozzávalók: 50 g vágott koriander, 2 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál citromlé, 2 kávéskanál feketebors, 2 kávéskanál reszelt citromhéj, 40 dkg sovány sertésszelet. Készítés: egy kis tálban keverjük össze a koriandert, olajat, mézet, citromlevet, borsot és a citromhéjat. A sertésszeleteket bekenjük a szósszal, serpenyőben jó puhára kisütjük. A maradék szósszal tálaláskor leöntjük! 2. nap: keményítő nap EBÉD 1. variáció: cukkínis rizs. Hozzávalók: 2 kis cukkíni, 1 evőkanál olívaolaj, só, oregánó, bazsalikom, fokhagyma. Készítés: A cukkínit vágd fel vékony csíkokra, sózd meg. A felforrósodott olajba tedd bele, szórd meg jól fokhagymával és a többi fűszerrel. Párold, míg megpuhul, majd keverd el a rizzsel. 2. variáció: spárga narancs brandy-vel. Hozzávalók: 50 dkg spárga, 2 kávéskanál kukoricakeményítő, ízlés szerint édesítőszer (por Canderel), 4 dl narancslé, másfél dl bármilyen narancslikőr, 2 kávéskanál reszelt narancshéj, 1,5 evőkanál olaj. Készítése: Eltávolítjuk a spárgáról a fás részt (ha konzervben veszed, nem kell), majd forrásban lévő sós vízben főzzük 15 percig (ha konzerv, 10 perc is elég). Leszűrjük, és melegen tartjuk. A kukoricakeményítőt elkeverjük a cukorpótlóval. Felforraljuk a narancslevet a likőrrel (így kimegy az alkohol), belekeverjük a cukorpótlós keményítőt. Csökkentjük a hőt és pároljuk, míg besűrűsödik. Levesszük a tűzről és belekeverjük a narancshéjat meg az olajat. A spárgát tányérra tesszük, leöntjük a mártással és azonnal tálaljuk. 3. nap: szénhidrát nap EBÉD zöldséges ravioli (készen kapható üzletekben, vegetás vízben kifőzve isteni!) VACSORA linzer torta. Hozzávalók: 1/2 csésze egész mandula, 1+1/2 csésze liszt, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1/4 teáskanál só, 3/4 csésze kristálycukor, 1/2 csésze vaj, vagy margarin, 1/2 teáskanál reszelt citromhéj, 1 tojás, 3/4 csésze baracklekvár, porcukor a díszítéshez. Készítése: A mandulát nem pépesre, de jól összetörjük. Előmelegítjük a sütőt 190 C◦-ra. Egy közepes tálba tesszük a lisztet, a mandulát, fahéjat és a sót. Robotgéppel habosra keverjük a kristálycukrot, vajat és a citromhéjat. A tojásokat hozzáadva jól összekeverjük. Lassú keverés mellett hozzáadjuk a lisztet. A tészta 2/3 részét egy pitesütő formába tesszük (előtte kivajazzuk és kilisztezzük a formát.). A tésztát jól elrendezzük a tepsi alján és oldalain. Elkenjük a lekvárt a tésztán. A megmaradt tésztát kinyújtjuk, 3-5 cm-es csíkokra vágjuk. A tésztacsíkokat rácsszerűen rátesszük a süti tetejére. 25-35 percig sütjük. Lehűtjük, és porcukorral megszórjuk. |