A nyáron felszedett pár kilót. És most szeretne megszabadulni a többlettől? Ezekkel az olasz receptekkel sikerülhet. Napi négy étkezéssel 1000 kalóriát fogyaszthat el. Ez bizony nem sok. Viszont ezek a fogások tele vannak A, B, C és E-vitaminnal, meg ásványi anyagokkal. Szervezete tehát minden fontos tápanyaghoz hozzájut.
Reggelire (Szabadon választhat, persze egyszerre csak egyet!) • Sajtos szendvics 1 szelet (teljes kiőrlésű) barna kenyeret kenjen meg vékonyan vajjal vagy margarinnal, és tegyen rá egy vékony szelet sovány sajtot. Egyen hozzá 1 szem paradicsomot! Folyadék: 1 bögre tejeskávé (cukor helyett édeskével!) • Gyümölcssaláta Hozzávalók: öt dekányi fekete-szeder vagy málna, 1 őszibarack, 10 deka szőlő, 1 (kockára vágott) alma. A gyümölcsöket keverje össze 2 evőkanálnyi zabpehellyel, teáskanálnyi lenmaggal és fél pohárnyi joghurttal. Folyadék: 2-2.5 l lgyümölcstea (igazi, és nem aromásított) • Uborkás szendvics Egy vékony szelet szezámos kenyeret kenjen meg túróval. Tegyen rá uborkaszeleteket, majd 12 vékony szelet pulyka- vagy csirkemell-sonkát. Folyadék: 1 pohár friss gyümölcs vagy zöldséglé és 2 feketekávé
1. nap Ebédre: Talján tészta Pucoljon meg és vágjon finomra egy gerezd fokhagymát, és evőkanálnyi olajban pirítsa meg. Adjon hozzá 5 evőkanálnyi zöldséglevet, 2 evőkanálnyi friss citromlevet, kevés sót és borsot. Keverje el 5 dekányi kifőtt tésztával. Vágjon kockára 30 dekányi sárgadinnyét, csíkozzon fel 15 dekányi nagyon sovány füstölt sonkát. Pucoljon meg 6 kisebb paradicsomot, vágja félbe/négybe. Ezeket is keverje a tésztához. Ízlés szerint még fűszerezheti. Tálalásnál szórjon a tetejére bazsalikomlevelet. Vacsorára: Sajtostál Pucoljon meg 50 dekányi spenótot, és párolja meg. Ha összeesett, sózza, borsozza, és reszeljen rá kevés szerecsendiót. Keverje össze 5 dekányi kifőtt tésztával, 5 dekányi kockára vágott sovány füstölt sonkával és 2 kockára vágott paradicsommal. Az egészet tegye egy kivajazott sütőformába. A tetejére szórjon reszelt (parmezán) sajtot, és pirítsa meg a sütőben. Tízóraira vagy uzsonnára Dinnye-falatok Egyen meg 30 dekányi dinnyéhez 2 vékony szelet sovány sonkát.
2. nap Ebédre: Csirkés-szendvics Süssön ki hirtelen 10 dekányi csirkemellet. Sózza, borsozza, majd hagyja kihűlni. Vágjon félbe egy sokmagos zsömlét, kenje meg kevés friss sajttal vagy túróval (esetleg Pestóval). Tegyen rá salátalevelet, és szelje bele a kihűlt húst. Egyen mellé 10 dekányi paradicsomot. Vacsorára: Paradicsomleves Vágjon finomra egy szem vöröshagymát és 1 gerezd fokhagymát. Pácolja üvegesre teáskanálnyi olajon. Öntsön rá doboznyi pizza-paradicsomot (konzerv). Sózza, borsozza; ízesítse teáskanálnyi mézzel és 1/2 teáskanálnyi levesporral (vegetával). Rotyogtassa össze 5 dekányi kifőtt tésztával és 10 dekányi karikára vágott kolbásszal vagy virslivel. Tálalásnál szórjon rá friss bazsalikomleveleket. Tízóraira vagy uzsonnára: Paradicsomsaláta Kockázzon fel 2 szem paradicsomot, adjon hozzá kevés olívaolajt, sót, borsot, finomra vágott póréhagymát és pár levél bazsalikomot. Egyen hozzá 1 sokmagos zsemlét.
3. nap Ebédre: Joghurtos tészta Keverjen el 1/2 pohárnyi natúr joghurtban 1 finomra vágott fokhagymagerezdet, sót, borsot és maréknyi póréhagymát. Adjon hozzá 5 dekányi kifőtt tésztát. Vágjon vékony csíkokra 3 dekányi sovány sajtot, és forgassa a tésztába. Pucoljon meg és vágjon össze 10 dekányi kisebb (vagy koktél) paradicsomot, 1 kisebb cukkínit és 1 zöldpaprikát. A cukkínit a paprikával párolja meg teáskanálnyi olajban. Ízlés szerint ízesítse. Végül az egészet keverje össze a tésztával. Ha kell, ízesítse utána. Vacsorára: Gombás felfújt Pucoljon meg és kockázzon fel 3 paradicsomot és sampiongombát meg 4 dekányi sovány füstölt sonkát. Karikázzon fel 1 kisebb póréhagymát. Keverje össze 5 dekányi kifőtt tésztával, és tegye egy kisebb kikent sütőformába. Verjen fel egy egész tojást 3 evőkanálnyi tejjel, sóval, borssal és kevés kakukkfűvel. Öntse a tésztára, a tetejére pedig reszeljen kevés (parmezán) sajtot. Pirítsa meg a sütőben. Tízóraira vagy uzsonnára: Szederturmix Turmixoljon össze 2 deci tejben 5 dekányi fekete szedret két evőkanálnyi friss citromlével és teáskanálnyi mézzel.
4. nap Ebédre: Vaníliás tészta Keverjen el 2,5 dl tejben 1 vaníliás-cukrot, majd főzzön ki benne 3-5 dekányi leveles-tésztát. Csöpögtesse le 30 dekányi kimagozott meggybefőttet, keverje össze teáskanálnyi sárgabarack-lekvárral és csipetnyi fahéjjal. Tegye a tészta tetejére. Melegen és hidegen is finom! Vacsorára: Spagetti paradicsomszósszal Kockázzon fel 15 dekányi sárgarépát, és párolja meg evőkanálnyi olívaolajon. Adjon hozzá decinyi zöldséglevet, és főzze még 4 percig. Hámozzon meg és kockázzon fel 4 paradicsomot. Párolja össze a répával (kb. 10 perc). Majd 4 levél friss bazsalikommal turmixolja össze. Főzzön ki 5 dekányi spagettit, a szósszal tálalja. Tehet a tetejére kanálnyi friss sajtot is. Tízóraira vagy uzsonnára: Túrós szendvics Reszeljen le 10 dekányi kígyóuborkát. Keverje össze 2 evőkanálnyi túróval, sóval, borssal és kevés fokhagymakrémmel. A krémmel kenjen meg 1 szelet magoskenyeret.
5. nap Ebédre: Sajtos szendvics Pirítson meg 3 szelet szendvics-kenyeret, és készítsen belőlük emeletes szendvicset. Kenje meg friss sajttal vagy joghurttal lazított túróval, karikázzon bele paradicsomot és (juh)sajtot. A paradicsomokra tehet rucolasalátát is. Vacsorára: Zöldséges tészta Csepegtessen le 10 dekányi konzerv zöldborsót. Pucoljon meg, és kockázzon fel 1 zöldpaprikát és 5 dekányi gombát. Teáskanálnyi olajban az egészet párolja meg, majd keverje össze 5 dekányi kifőtt spagettivel és 2 felkockázott paradicsommal. Tegye egy sütőformába, a tetejére pedig készítsen öntetet. Hozzávalók: 1 tojás, só, bors, teáskanálnyi reszelt (parmezán) sajt, 1/2 teáskanálnyi Pesto és 3 evőkanálnyi tej. A tésztát pirítsa ki a sütőben. Tízóraira vagy uzsonnára: Vaníliás barack Kockázzon fel 1 őszibarackot, keverje el 2 evőkanálnyi vanília-pudinggal. Ehet hozzá egy-két szem édes kekszet. |