Szeretnél karcsú és egészséges lenni? A kalciumban gazdag ételek fogyasztásával ezt könnyen elérheted. Az ilyen fogások nemcsak a zsírpárnák eltüntetésében segítenek, hanem erősítik a csontokat, az izmokat és az idegrendszert is.
A csontok egészségének megőrzéséhez és az izmok zavartalan működéséhez legalább 800 mg kalciumra van szükség naponta. A megfelelő bevitel különösen a nők számára fontos, hiszen az évek előrehaladtával csökken testükben az ösztrogéntermelés, így csontjaik törékenyebbé válnak.
A kalcium mindemellett remek karcsúsító: a tudományos kutatások szerint napi 1200 mg segít a felesleges zsírpárnák eltüntetésében. Ha az alábbi étrendet követed, gondoskodsz a megfelelő ásványianyag-bevitelről, s emellett a vonalaidat is óvod.
Reggeli: egy szelet teljes kiőrlésű kenyér fél teáskanál vajjal és 5 dkg pulykasonkával. Ehhez heti két alkalommal egy-egy főtt tojást is ehetsz. Tápérték: kb. 185 kcal
Uzsonna: egy szelet teljes kiőrlésű kétszersült egy szelet zsírszegény sajttal és egy paradicsommal. Tápérték: kb. 80 kcal Nassolnivaló: egy pohár joghurt vagy 20 dkg bogyós gyümölcs. Tápérték: kb. 90 kcal,
Főételek
Halfilé mozzarellával 150 gramm tengeri halfilét fűszerezz be és locsold meg citromlével. Tedd kiolajozott tűzálló tálba, és fóliával letakarva süsd 200 fokon tíz percig. Távolítsd el a fóliát, és borítsd be a halat 5 dkg, vékony szeletekre vágott mozzarella sajttal, és két, karikákra szelt koktélparadicsommal. Tedd vissza még 5 percre a sütőbe. Salátalevelekkel vagy rukolával tálald. Tápérték: kb. 335 kcal, 475 mg kalcium
Pulykasült mandulás szósszal 120 gramm pulyakmellfilét egy teáskanál olajon piríts meg. Vedd ki a húst, és tegyél az olajos serpenyőbe 3 evőkanál vizet, majd keverj el benne 2 teáskanál mézet. Addig kevergesd, míg szószos állagú nem lesz. Öntsd a sült húsra, és szórd meg egy evőkanálnyi pirított mandulával. Párolj meg 200 gramm zöldborsót két teáskanál vajon, majd fűszerezed meg. Ezzel tálald a húst. Tápérték: kb. 330 kcal, 700 mg kalcium
Spenótpüré burgonyával 120 gramm apró szemű krumplit sós vízben főzz meg. 300 gramm spenótpürét párolj meg, és ha megpuhult, keverd össze 50 gramm ricottával (olasz tejszínes krémsajt). Szerencsendióval, borssal és csípős mustárral ízesítsd. Adj hozzá két teáskanál vajat, majd szedd egy mély tányérba, és halmozd rá a főtt krumplit. Csíkokra vágott főtt sonkával tálald. Tápérték: kb. 320 kcal, 520 mg kalcium |