A gombafogyaszts egyids az emberisggel. Az kori grgk s rmaiak is ismertk a gomba tprtkt, zest szerept, Kelet-zsiban pedig mr 2000 ve termesztenek bizonyos fajtkat…
Az egsz vilgon elterjedt a gombafogyaszts, s a tpllkozsban betlttt jelentsge egyre nvekszik. Legfontosabb tpanyaga az llati fehrjhez hasonl fehrje, ami miatt hsptlknt is szba jhet. Ezenkvl tartalmaz mg zsrokat, sznhidrtokat, svnyi skat (pl. foszfor, klium), vitaminokat (A, B, D), z- s zamatanyagokat, glutaminsavakat. A gombk egyes fajtinak gygyhatsa is ismert: tbc-, tfusz-, illetve rkellenes antibiotikumot is tartalmaznak. A gombbl rendkvl zletes teleket kszthetnk. Vltozatos s rtkes zamatanyagaik rvn klnleges fszerek szerept tltik be, trendnket vltozatosabb teszik.
Gombasalta sajtos baguette-tel
• Hozzvalk: 60 dkg csiperke, 2 citrom leve, s, 1 babrlevl, 1 piros hs paprika, fehrbors, 2 kvskanl olasz fszerkeverk, 2 evkanl balzsamecet, 1 dl olvaolaj, 1 gerezd fokhagyma, fl tubus fokhagymakrm, 4 evkanl reszelt gouda sajt, zls szerint turbolya s petrezselyem, 8 szelet baguette 1 liter vizet egy citrom levvel s nmi sval felforralunk. Beletesszk a gombt s a babrlevelet, s 5 percig fzzk. A kimagozott paprikt kockkra vgjuk. A gombt lecsepegtetjk, kihtjk, s fl cm vastag szeletekre vgjuk, majd a paprikval egytt egy tlba tesszk. A st, borsot, fszereket elkeverjk a msik citrom levvel, hozzadjuk az ecetet, olajat, belenyomjuk a fokhagymt. Ezzel a dresszinggel locsoljuk meg a saltt, majd hvs helyre – nem a htszekrnybe! – tesszk. A baguette-szeleteket megkenjk fokhagymakrmmel, megszrjuk a reszelt sajttal, kevs fszerkeverkkel, s elmelegtett stben 10 percig stjk. A saltt tlals eltt megszrjuk vagdalt petrezselyemmel s/vagy turbolyval, baguette-tel tlaljuk.
Gomba-paradicsom salta
• Hozzvalk: 15 dkg gomba, 1 lilahagyma, 5 evkanl repceolaj, s, bors, 1 kvskanl mustr, 2 evkanl gymlcsecet, fl-fl csokor metlhagyma s turbolya, 1 fej salta, 20 dkg koktlparadicsom, 30 g mandulaforgcs A megtiszttott gombt felszeleteljk, a hagymt felaprtjuk. Kt evkanl olajon megproljuk a hagymt, majd hozzadjuk a gombt is. Szzuk, borsozzuk. A maradk olajat elkeverjk a mustrral s az ecettel, sval, borssal zestjk. Hozzadjuk a felaprtott metlhagymt s a turbolyt is. A megmosott saltaleveleket lecsepegtetjk, s eltpkedjk. A megmosott s flbevgott paradicsomot s a gombt elkeverjk a saltval. Rntjk a dresszinget. A mandulaforgcsot zsiradk nlkl megpirtjuk, s a saltra szrjuk.
Fszeres gombaleves
• Hozzvalk: 20 dkg halvnytott zeller, 1 nagy fej vrshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evkanl olvaolaj, 30 dkg sampinyon, 30 dkg laskagomba, 3 evkanl aprra vgott petrezselyem, 8 dl zldsgleves, s, bors, 1 kvskanl kakukkf, Cayenne bors, 3 evkanl citroml, 4 evkanl joghurt A zellert cskokra, a vrshagymt s fokhagymt kis kockkra vgjuk. Felforrstott olajban llandan kevergetve megpirtjuk. A megtiszttott gombt felszeleteljk, s a petrezselyemmel egytt rvid ideig egytt pirtjuk a tbbi zldsggel. Hozzntjk a zldsglevest, sval, borssal fszerezzk, s 10 percig fzzk. A levest Cayenne borssal s citromlvel zestjk. Tlalskor joghurtot tesznk r.
Feta sajtos burgonya gombaraguval
• Hozzvalk: 4 db nagy burgonya, 1 cukkini, 15 dkg feta sajt, 80 g reszelt ementli sajt, 2 evkanl vaj, 2 evkanl liszt, 20 dkg csiperke, 20 dkg vargnya, 2 szl jhagyma, fl liter hsleves, 2,5 dl tej, 4 evkanl tejszn, 1 kis csokor kakukkf, 8 koktlparadicsom, s, bors A jl megmosott burgonyt hjban megstjk. A sajtot kockkra, a gombt negyedekbe vgjuk. A hagymt felaprtjuk, a cukkinit kockkra vgjuk, a paradicsomot megmossuk, s lecsepegtetjk. A burgonyt flbevgjuk, belsejt kikaparjuk, s sszekeverjk a sajttal s a cukkinivel. Sval, borssal fszerezzk, s visszatltjk a flbevgott burgonykba. Tetejt reszelt sajttal megszrjuk. A vajat felhevtjk, megproljuk benne a hagymt, hozzadjuk a lisztet, felntjk a levessel, tejjel, s felforraljuk. Hozzadjuk a gombt, s 6-8 percig fzzk, majd belekeverjk a tejsznt is. Sval, borssal, kakukkfvel zestjk. A ragut egy tzll tlba ntjk, rhelyezzk a tlttt burgonykat, s stben 160 C-on 10 percig stjk.
Gombaegytl friss fszerekkel
• Hozzvalk: 25 dkg friss rkagomba, 15 dkg csiperke, 15 dkg laskagomba, 2 fej karikra vgott lilahagyma, 3 evkanl fszervaj, 2 gerezd aprra vgott fokhagyma, fl-fl csokor felaprtott metlhagyma s turbolya, kvskanl borsika, s, bors, paprika, 2 evkanl magos mustr A gombt megtiszttjuk, s ha szksges, flbevgjuk. A hagymt s a gombt forr fszervajban megproljuk. Beletesszk a fokhagymt, a metlhagymt s a turbolyt. Sval, borssal, borsikval s paprikval fszerezzk. Hozzadjuk a mustrt, s 3 percig kzepes hfokon fzzk. Forrn tlaljuk.
Tlttt gomba
• Hozzvalk: 3 gerezd fokhagyma, 3 evkanl olvaolaj, 1 kis doboz paradicsom, 1 kvskanl oregn, s, fekete bors, fl citrom leve, 1 csokor petrezselyem, 2 fej vrshagyma, kevs kakukkf, 20 dkg barna rizs, fl liter zldsgleves, 10 nagyobb fej gomba, 1 piros hs paprika, 10 dkg sajt, 1 evkanl margarin, 4 evkanl besamelmrts 2 gerezd fokhagymt finomra vgunk, s 1 evkanl forr olajon megproljuk. A paradicsomot beletve 5 percig fzzk. A fszerekkel s a citromlvel zestjk. Hozzkevernk mg 2 evkanl finomra vgott petrezselymet. A vrshagymt s a maradk fokhagymt aprra vgjuk, a kakukkf leveleit letpkedjk. Ezek felt megproljuk 2 evkanl forr olajon, beletesszk a rizst, felengedjk zldsglevessel. Ezutn egy felfjtformba ntjk, s lefedve stben 200 C-on 30 percig fzzk. A gombt megtiszttjuk, szrt kitrjk, aprra vgjuk, a paprikt kockra szeljk, a sajtot lereszeljk. Felforrstott margarinon megproljuk a gombaszrat, a maradk hagymt, a paprikt, s fszerezzk. Rszrjuk a maradk petrezselymet. Az egszet elkeverjk a besamelmrtssal s 3 evkanl reszelt sajttal. Ezzel a tltelkkel tltjk meg a gombafejeket, megszrjuk reszelt sajttal. A megtlttt gombafejeket rltetjk a rizsre, s fed nlkl 10 percig tstjk.
Jeni Zsuzsanna
Amire gyeljnk! • Csak hatsgi ellenrzsen tesett gombt vsroljunk! A sajt szedst is vizsgltassuk t gombaszakrtvel! • A gomba knnyen roml lelmiszer! Csak annyit vegynk belle, amennyit egyszerre felhasznlunk! Szraz, hvs helyen szttertve maximum 2 napig trolhat! • Ne hmozzuk, mert az aroma- s a tpanyagok fleg a felbrben s alatta kpzdnek! • Foly vzben mossuk! • Csak srtetlen zomnc vagy tzll ednyben fzzk! • Ne fszerezzk s ne szzuk ersen! • Elkszlte utn mg htszekrnyben sem trolhat, azonnal fogyasszuk el! |