 |
 |
 |
Ajnlat |
 |
GI-KRESZ Csoportokra bontottuk - zldsg, gymlcs, innival stb. - s listztuk a klnbz teleket, megadtuk azok GI-rtkt.
|
 |
 |

|
A Glikmis Index (GI) a tpllkok sorrendjt jelenti 0-tl 100-ig a vrcukorszintre gyakorolt hats alapjn. A tpllk GI-jt ismerni nagyon hasznos dolog, mert megmondja a test vlaszt a sznhidrtokra, de nem mutatja meg, hogy mennyi sznhidrt van egy bizonyos lelmiszerben.
Br a GI rendszert eredetileg cukorbeteg vrcukorszintjnek ellenrzsre fejlesztettk ki, ezt ma mr mindenki hasznosthatja. Hasznos ha ismerjk egy tel GI-jt, mivel a tpllkok kombincijt esszk. Egy tel GI-jt meg lehet becslni, ha az elfogyasztott telek sszes sznhidrttartalmt kiszmoljuk s megnzzk, hogy milyen arnyban jrul hozz a tbbi tel az sszes sznhidrttartalomhoz.
Minl alacsonyabb egy tel GI-rtke, annl kevesebb glkzt juttat a vrramba, s ennek megfelelen a hasnylmirigynek is kevesebb inzulint kell termelnie ahhoz, hogy a glkz eljusson a sejtekhez. Minl kevesebb inzulin termeldik, annl kisebb a valsznsge, hogy a szervezet zsrt fog elraktrozni, teht ha alacsony GI- teleket vlasztunk, akkor biztostjuk, hogy az anyagcsernk egyenletes motorknt mkdjn. A magas GI-rtk telek fogyasztsa megemeli a vrcukrot s az inzulint, magas vrnyomst, kros koleszterin- s trigliceridszintet s a szvbetegsgek ms rizikfaktorait eredmnyezi. De nemcsak arra kell figyelnnk, hogy mennyi sznhidrtot esznk, hanem arra is, hol helyezkednek el ezek az lelmiszerek a GI-ben. Az a j, ha teleinket a GI als svjbl vlasztjuk, mert ez felttele a tarts fogysnak, egszsgnk megrzsnek.
Ha fogykra sorn alacsony GI-j teleket hasznlunk, akkor rvid idn bell szrevesszk, hogy cskken az tvgyunk, jllakottabbnak rezzk magunkat, annak ellenre, hogy tbbet ettnk, mint mskor, szellemileg frissebbek lesznk. a negyedik nap krnykn mr megindul a fogys, nem kvnjuk az dessgeket, fizikai aktivitsunk n. A gymlcskben, zldsgekben lv tpanyagok s antioxidnsok hatsra ersdik a szervezet immunrendszere. A brnk, a hajunk, krmnk szebb vlik, a szervezet energival tltdik fel, cskken a vr koleszterinszintje, a n a HDL-, cskken az LDL-szint. | |
 |
 |
 |
Ajnlat |
 |
GI-teszt fogyzknak A dita eltt rdemes tisztba jnnd azzal is, hogy mostani tkezsed mennyire kzelit a GI-optimumhoz. j szelek fjnak a ditadivatban A GI-dita vgigsprt a vilgon, mindenki glikmis index-lzban g. Most mi is beavatunk a GI-dita titkba, s tletekkel, trenddel kiegsztett tervet adunk t neked a knny s hatsos fogykrhoz. Kvesd a GI-ditt, s hinyrzet nlkl lehetsz csinosabb s egszsgesebb! Az els GI-heted Egyhetes trend.
|
 |
 |

|
Ahhoz, hogy az telek kzl a leghelyesebben tudjunk vlogatni, ismernnk kell azokat az elemeket, amelyek meghatrozzk az lelmiszer, tel GI-jt. Ismernnk kell a tpllkok sznhidrt-, zsr-, rost-, kemnyttartalmt, hogy milyen cukrot, milyen savas sszetevket tartalmaz.
Rostok: minl magasabb egy tpllk rosttartalma, annl tovbb tart a megemsztse, ezrt ezeknek alacsony a GI-je.
Cukrok: a ngy tpus cukor kzl a glkzban gazdag lelmiszereknek magas, a szacharzban gazdag lelmiszereknek kzepes, a fruktzt vagy laktzt tartalmaz lelmiszereknek alacsony a GI-je.
Sav: minl magasabb egy tpllk savtartalma (citromsav, tejsav, ecetflk), annl lassabban halad t a tpllk a szervezetben, gy ezeknek alacsony a GI-jk.
Sznhidrt: ha alacsonyabb az tel sznhidrttartalma s magasabb a fehrjetartalma, akkor alacsony a GI.
Kemnyt: minl "finomabban" van feldolgozva egy nyersanyag, lelmiszer, annl knnyebben emszthet, teht magas a GI-je.
Zsr: minl gazdagabb egszsges zsrokban (egyszeresen-tbbszrsen teltetlen zsrok), annl alacsonyabb a GI-rtke.
Kenyr, gabonaflk: minl tbb rost van benne, minl durvbbra van rlve a liszt, annl alacsonyabb a GI.
Tsztaflk: a durumlisztbl kszlt tsztk sok fehrjt tartalmaznak, amely lasstja az emsztst, GI-rtkk alacsonyabb, mint a fehrlisztbl kszlt tsztknak.
Burgonyaflk: magas kemnyttartalmuk miatt magas a GI-rtkk is.
Rizs: a rizsflknek ltalban magas a GI-rtkk, mivel a bennk lv kemnyt nem bomlik le knnyen.
dessgek, nasik: a hiedelmekkel ellenttben egy kevs csokold (tbls, nem nugtos stb.) belefr az alacsony GI-trendbe, mivel a csokoldnak magas a zsrtartalma, sok szacharzt tartalmaz, melyek lassabban bomlanak le, rengeteg antioxidnst tartalmaznak. A puffasztott rizsben a kemnytrszecskk knnyen lebomlanak, mg a pattogatott kukoricval ugyanaz a helyzet, teht magas a GI-jk.
Zldsgek-, gymlcsflk: alacsony GI-j tpllkok, mivel sav-, rosttartalmuk magas. A gymlcsk ltalban hrom (fruktz, szacharz, glkz) cukorkeverket tartalmaznak. Minl magasabb egy gymlcs fruktz tartalma, annl alacsonyabb a GI-rtke. Kivtelt kpeznek a feldolgozott (mlyhttt, szrpk, gymlcsl) gymlcsk, mert a feldolgozs sorn a rostszlak fellazulnak, ezrt knnyebben emszthetv vlnak, emelkedik a GI-rtkk. A zldsgek kivlasztsnl kerlendk a magas kemnyt tartalmak, mert minl magasabb a kemnyttartalmuk, annl magasabb a GI-jk is. Fzs sorn is vltozik a zldsgek GI-rtke, de nem kiemelkeden, st bizonyos zldsgflk fzve tpllbbak, mert fzs sorn a sejtfalak fellazulnak, gy knnyebben jutunk az rtkes tpanyagokhoz.
Tejtermkek: a tejtermkek is az alacsony GI-j telekhez tartoznak, mivel a bennk tallhat laktz glkzz alakul, amely tovbb tartzkodik a gyomorban.
Magvak, dik: alacsony GI-be val besorolst a fehrjk s zsrok kombincija hatrozza meg. rtkes tpanyagokat tartalmaznak.
Italok: a kv koffeintartalma nveli a szervezetnk ltal kivlasztott inzulin mennyisgt, teht magas a GI-rtke. Az italok esetben minl tbb a hozzadott adalkanyag, annl magasabb a GI-rtk.
A tpllkokat a kvetkezkppen osztlyozzuk: magas GI (60-100) inkbb kerlend, kzepes GI ( 40-59) mrskelt mennyisgben fogyaszthat, alacsony GI (40 alatt ) rendszeresen fogyaszthat. Ez megknnyti a megfelel tpllkok kivlasztst.
Los gnes dietetikus | |