Ismét beköszöntött a spárgaszezon, mely egyre több egészségrajongó számára jó hír. Ez a különöleges megjelenésű zöldségféle egyre több rajongót szerez magának, melyet izgalmas, lágy ízének, sokoldalú elkészíthetőségének és nem utolsósorban kiváló tápértékének köszönhet.
A spárgában van például a zöldségek között a legtöbb folsav, amely a vértermelésben, a növekedésben és a májbetegségek megelőzésében játszik fontos szerepet. A terhesség idején különösen fontos a folsav a baba egészséges fejlődése szempontjából. A spárgában kevés kalória és nátrium van, semmi zsírt nem tartalmaz, viszont annál több káliumot, rostot, B6-, A- és C-vitamint, valamint egy olyan anyagot is, amely erősíti a hajszálerek falát.
Vásárolj spárgát!
A frissen vásárolt spárgának vágd vissza a szárát 1 cm-rel, folyó víz alatt mosd tisztára, itasd le róla a vizet, csomagold fóliába, és tedd hűtőbe. Legfeljebb 2-3 napig marad friss. A spárgát egy kis előpárolás után le is fagyaszthatod. Kiolvasztás után azonban azonnal fel kell dolgozni, és nem szabad visszafagyasztani.
Párolás, sütés, mikró
Érdemes a spárgát kis kötegekbe kötni, és úgy helyezni a párolóedénybe. Így a tálaláskor is garantáltan dekoratív marad. Ha nincs párolóedényed, akkor se szomorkodj: helyezd a friss spárgát kevés enyhén sós forró vízbe. Mindkét módszerrel 5-8 perc főzés elegendő ahhoz, hogy lágy, de még roppanó állagúvá váljon kedvenc köreted.
Ha wokban szeretnél spárgás ételt készíteni, vágd a spárgaszárakat 2 centis darabkákra, a bimbókat hagyd egészben. Friss vajon vagy forró olajon, állandó kevergetés mellett 3-5 perc alatt elkészül. Az omlós köretet mikrohullámú sütő segítségével is könnyen az asztalra varázsolhatod. Rendezd a darabkákat kis fedeles üvegtálkába, a bimbókat helyezd középre, legyen a tálka ¼-ig vízzel. A száraknak 4-7 perc, a végeknek elegendő mindössze 3-5 perc teljes kapacitáson. Ne felejts el a tálkát lefedni, hogy a párolgó vízgőzben gyorsan megpuhuljon a spárga!
Alapreceptek
Íme 3 egyszerű recept, amely bevezet téged a spárgaszárak birodalmába. Mert a spárgából lehet krémlevest főzni, köretként a leginkább selymes, sárga hollandi mártásban szeret fürdeni, előételként pedig diszkrét bacon-kabátkába kell bújtatni…
Hozzávalók 4 személyre: 500 g spárga, 50 g vaj, 1,5 dl tejszín, 2 tojássárgája, 50 dkg liszt, 1,25 l szárnyas kockából főzőtt leves, 1 dl tej, só, cukor, citromlé
Szárnyas leveskockából főzz levet, majd adj a léhez kevés sót, gyengén cukrozd, és a megtisztított, 2-3 centis darabkákra vágott spárgát főzd benne puhára. A vajból és lisztből készíts világos rántást, ezzel sűrítsd a levest, majd add hozzá a tejet. Öntsd az egészet turmixgépbe, turmixold krémmé. Ekkor ízesítsd sóval, cukorral, citromlével ízlés szerint. A tejszínt keverd el a tojássárgájával és dúsítsd vele a levest. Szervírozd forrón.
Hozzávalók 4 személyre: 8 db tojássárgája, 3 dl tejszín, 300 g vaj, só, cayenne bors, citrom leve
Olvaszd fel a vajat. A sárgákat külön keverd el a tejszínnel jól, és sózd meg. Folytonos kevergetés mellett nagyon lassú tűzön – időnként akár levéve a tűzről - keverd habosra a sárgás masszát. Nagyon vigyázz, ne forrjon fel! Ha kellően krémszerű, csurgasd hozzá a langyos, olvasztott vajat. Ekkor ízesítsd a citromlével és a borssal. Ha túl sűrűre sikerül, kevés tejszínnel hígítsd!
Hozzávalók 4 személyre: 45 dkg spárga, 9-10 szelet baconszallonna
Mosd meg a spárgát, a szárak végét vágd vissza egy centivel. A baconszallona szeleteket hosszában vágd ketté, tekerd őket egyenként a spárgaszárakra úgy, hogy a spárga bimbója és szárvége maradjon szabadon. Fektesd őket sütőpapírra, és előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süsd meg. A bacon állapota elárulja, mikor van kész! Szervírozd melegen, frissen! 16-20 rudacska lesz belőle. |