Az éhségérzet viszonylag szorosan összefügg azzal, hogy az elfogyasztott étel milyen mértékben emeli meg a vércukorszintünket. Ennek jelzésére megalkották a glikémiás index (GI) fogalmát. Az index az ételeket a glükózhoz (szõlõcukorhoz) viszonyítva rangsorolja, ami 100 pontot ér.
- Az 50 alatti érték alacsony,
- az 50 és 70 közötti közepes,
- a 70 fölötti magas.
Ha csökkentjük az étkezések átlagos GI-értékét, akkor hosszabb ideig érezzük jóllakottnak magunkat.
Ennek fényében kerülendõ a ''fehér étel'': pl. a fehér kenyér (73), a zsemle (72), a fánk (76), az édesített gabonapehely (85), a kukoricacsipsz (72), a sósperec (81 ), illetve gyakorlatilag bármi, ami finomlisztbõl készült. Kerülendõk a magas cukortartalmú termékek (pl. a kóla GI-je 65.) Problémásak még a gyorsrizs (72), a hasábburgonya (75) és a héjában sült krumpli (85). Jobb az újburgonya (57). A ''fehér szabály'' alóli kivételek a tejtermékek (GI-jük 40 vagy kevesebb) és a legtöbb fõtt tésztaféle (40-50). Érdemes minél több rostot fogyasztani. Például teljes kiõrlésû lisztbõl készült kenyeret (53), hosszú szemû vagy barna rizst (55), zöldségféléket (többségük GI-értéke alacsony), gyümölcsöt. A cukor értelemszerûen kerülendõ, de azért érdemes tudni, hogy a tejcsokoládé GI-értéke csak 34. Mindazonáltal, mivel az elfogyasztott ételek átlagos GI-értéke számít, egy-két szem héjában sült burgonya nem árt, ha salátával és egy szelet hússal esszük. |