A diétát Harvey és Marilyn Diamond Testkontroll 1 és Testkontroll 2 című (Agykontroll Kiadó, Budapest, 1992) könyveikből ismerhették meg. A szerző párosból Harvey Diamond végzett az USA által el nem ismert " Amerikai Egészségtudományi Főiskola nevű iskolában, élelmezéstudományi tanulmányokat". Az "alapelv" az általuk kitalált "természetes higiéniá"-ra épül, amely szerint az emberi szervezet órára kiszámítva egymástól elkülönült időszakokban működik, illetve az ételek társítása.
Fontosnak tartom, hogy az alábbi elgondolások soha, semmilyen körülmények között nem lettek tudományos alátámasztással-igazolással megerősítve!
A szerző páros hivatkozva, egy 1940-ben Are Waerland által felállított elméletre
A szervezetben
a kiválasztás ideje: |
4 órától - 12 óráig |
a táplálék felvevő ideje: |
12 órától - 20 óráig |
a táplálék beépülési ideje: |
20 órától - 4 óráig tart | Továbbá:
- állati eredetű élelmiszerek nem fogyasztható különösen magas szénhidráttartalmú élelmiszerekkel együtt,
- vaj kivételével semmilyen tej-, tejtermék nem ehető,
- csak desztillált víz iható, mert az egyéb vízben található nátrium, kalcium és fluor kevésbé, illetve erőssebben mérgező-káros hatású,
- az emberi szervezet számára kellő tápanyagokat vagy saját maga állítja elő, illetve a növényekből fedezhető.
a szerzőpáros főbb állításai közül az alábbiak:
HAMISAK |
SZAKTUDOMÁNY ÁLLÍTÁSA |
az emésztés minden más életműködésnél (a sportnál is) több energiát használ fel |
az emésztés a napi energiaigény 100%-ból csupán 13%-ot von el |
a rosszul párosított élelmiszerek evés után a gyomor sósavtartalmát közömbösítik, így azok csak megrothadnak emésztés helyett, míg a főtt, tartósított gyümölcsök nem felszívódnak, hanem alkoholosan erjednek |
a tápanyagok a tápcsatorna bontó enzimei folyamatosan bontják, az emésztés során |
csak desztillált víz iható |
az ásványi anyagot egyáltalán nem tartalmazó ivóvizek hátránya agyi történések előfordulása nő, tápcsatorna daganatai gyakoribbak, Ca felszívódása csökken |
vaj kivételével tej-, tejtermék nem ehető, mert "halott" étel, azaz emészthetetlen, illetve nem jó kalciumforrás |
tejfehérje-, tejcukor allergiát kivéve tökéletesen komplett fehérje, amely magas - jól beépülő kalciumot, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz |
a legjobb kalciumforrások a növények |
sajnos a növényekben található kalcium igen kis mértékben szívódik fel az emberi szervezetbe, az oxalát tartalmuk miatt |
a margarin ugyanannyi koleszterint tartalmaz, mint a vaj |
kémiai lehetetlenség, hiszen a növényi olajok - amelyből a margarin készül - nem tartalmaznak koleszterint |
ami nincs meg a növényekben azok nem is kellenek az emberi szervezetnek |
esszenciális aminosavak, melyeket az emberi szervezet nem tud előállítani, csak is állati eredetű táplálékkal vihetők be pl.: metionin |
a fluort, mint a fogszuvasodás megelőzését szolgáló anyagot, csak a mérgező melléktermékeiktől megszabadulni akaró ipari nagyvállalatok építették be a köztudatba |
bátran kérdezzék fogorvosuk véleményét, remélem kellőképpen megfogják győzni magukat a fluor megfelelően bevitt mennyiségének szükségességéről | Összegzés
A testkontroll étrend módszerével valóban lehet a testsúlyt csökkenteni, mert az alacsonyabb energiatartalmú növényi táplálékokra helyezi a lényeget.
De milyen áron?!
Az étrend betartásakor, akár 50%-kal is csökkenhet a kalória felvétel, amely jó néhány hátrányos következmény kialakulása esetén nem lehet megfelelő minden testsúlyát csökkenteni vágyónak. Szakember számára nyilvánvalóvá válik, hogy a megfelelőnél kevesebb bevitel történik:
- cink, D vitamin, B12 vitamin, riboflavin, tiamin,
- az esszenciális aminosavak ( melyek a szervezet számára nélkülözhetetlenek), illetve a metionin, (amely az idegrendszeri működéshez szükséges), csak az állati fehérjékben gazdag táplálékkal vihető be,
- a gyermekek fejlődése számára a szükséges kalcium és fehérje bevitel jelentősen sérül.
Továbbá az elgondolásaikat sok esetben egy-egy hasra ütött közbevetéssel vélik bizonyítani. Pl.: "emberek százezreinél bevált!". Ehhez a kijelentéshez bizony évtizedeken keresztül városnyi embermennyiséget kellett volna a fenti étrenden tartani, és folyamatosan kontroll csoporttal ellenőrizni a hatásokat. Ez pedig nem történt meg. Hivatkoznak még az "el nem ismertségre". Valóban, hiszen megfelelő tudományos alátámasztások, igazolások nélkül nem fogadható el egy olyan étrend, amellyel gyermeki - fejlődésben lévő - szervezeteket lehet tönkre tenni!
Természetesen a jó szakember nem zárkózik el az újdonságok, új felfogások elől, de mivel mi gyógyító munkát végzünk, alaposan utána kell járnunk, mit is ajánlhatunk jó szívvel a hozzánk forduló pácienseknek. |