Egyes vallások a tojást a tökéletesség szimbólumának tartják. A tej mellett ez a másik olyan élelmiszerünk, melyben minden fontos tápanyag megtalálható!
A tojásfehérje víztartalma kb. 90%, szárazanyag-tartalmának jelentős része fehérje. Csekély mennyiségben zsírt, szénhidrátot, ásványi anyagokat és vitaminokat is tartalmaz.
A tojássárgája kevés szénhidrát- és körülbelül 50%-nyi víztartalommal rendelkezik. Fehérjetartalmát foszfortartalmú, összetett fehérjék adják. A benne levő vitaminok közül az A-, B2-, D-, E-vitamin, valamint a karotintartalom jelentős.A jó minőségű tojásban egy felnőtt ember napi A-vitamin-szükségletének egyharmada található meg, D-vitamin-tartalma pedig a tőkehalmáj után a legnagyobb. Változatos ételek készíthetők belőle, de felhasználható kevésbé értékes élelmiszerek tápértékének növelésére is.
Tojásos szendvics
• Hozzávalók: 4 szelet kenyér, 7 evőkanál fehérbor, 40 dkg reszelt sajt – parmezán, edámi –, 3 tojás, 1 dl tejföl, bors, pirospaprika, 4 savanyú uborka
A kenyereket előmelegített sütőben 220 °C-on kissé megpirítjuk. Meglocsoljuk 4 ek. fehérborral. A reszelt sajtot elkeverjük a tejföllel és 3 ek. fehérborral, majd borssal, pirospaprikával fűszerezzük, és a kenyerekre kenjük. Az uborkát hosszában vékonyan felszeleteljük, és ezzel díszítjük a szendvicseket. Előmelegített sütőben 220 °C-on 15 percig sütjük.
Tavaszi burgonyasaláta
• Hozzávalók: 50 dkg héjában főtt burgonya, 3 tojás, 1 csomag retek, 1 salátauborka, 2 csemegeuborka, 50 dkg joghurtos salátaöntet, frissen őrölt bors, fél csokor metélőhagyma A héjában főtt burgonyát kihűtjük, majd meghámozzuk. Keményre főzzük a tojást. Valamennyi hozzávalót vékony szeletekre vágjuk, majd óvatosan elkeverjük a joghurtos salátaöntettel. Frissen őrölt borssal fűszerezzük, hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek. Tálalás előtt finomra vágott metélőhagymával megszórjuk.
Töltött tojás
• Hozzávalók: 6 tojás, a töltelékekhez 1 ek. paradicsompüré, bors, 2-3 csepp citromlé, 2 kk. közepes erősségű mustár, késhegynyi mustárpor, cukor, 2 kk. aprított zöldfűszer – kapor, metélőhagyma, petrezselyem –, só, bors, 1 ek. apróra vágott kapribogyó, 1 nagyobb heringfilé
A keményre főzött tojásokat hosszában kettévágjuk. A tojássárgákat kivesszük, puha margarinnal, majonézzel simára keverjük. Négy részre osztjuk. Minden adagot más-más töltelékhez való hozzávalóval keverünk el. A töltelékeket 3-3 fél tojásba töltjük. Egy tálat kibélelünk salátalevelekkel, ezen rendezzük el szépen a tojásokat.
Burgonyasaláta csírával
• Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, 4 kemény tojás, 1 l zöldségleves, 3 ek. fűszerecet, só, bors, 1 csomag újhagyma, 1 cs. retek, 50 g csíra, 3 ek. napraforgómag, 3 dl tejföl, 2 ek. citromlé, 2 ek. mustár, néhány salátalevél
A burgonyát meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk. A zöldséglevest az ecettel felforraljuk, fűszerezzük, és a burgonyára öntjük. 30 percig állni hagyjuk. A tojásokat meghámozzuk, félbevágjuk. A hagymát, retket vékonyan felszeleteljük, a napraforgómagot megpirítjuk. A tejfölt elkeverjük a citromlével és a mustárral, sóval, borssal fűszerezzük. A burgonyát, hagymát, retket és a csírát óvatosan beleforgatjuk a mártásba. Salátalevéllel kibélelt tálba öntjük, a félbevágott tojásokkal díszítjük. Napraforgómaggal megszórva tálaljuk.
Pizzaiola-tojás
• Hozzávalók: 8 félkeményre főzött tojás, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek. olaj, 1-2 ek. paradicsompüré, 125 ml paradicsomlé, 50 dkg darabolt paradicsom – konzerv –, só, cayenne-bors, fél csokor oregánó, 1 kis üveg kapribogyó
Az apróra vágott vörös- és fokhagymát olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, és keverés mellett felforraljuk. Ráöntjük a paradicsomlevet és a darabolt paradicsomot, majd ismét felforraljuk. Gyenge tűzön, állandó keverés közben 10 percig főzzük. Sóval és cayenne-borssal erősen fűszerezzük. Az oregánó leveleit apróra vágjuk, és röviddel a főzési idő vége előtt a kapribogyóval együtt a paradicsomhoz adjuk. A meghámozott tojásokat félbevágjuk, és a paradicsomra ültetjük. Petrezselymes rizst vagy friss baguette-et kínálunk hozzá.
Tojás zöldmártásban
• Hozzávalók: 8 kemény tojás, 2,5 dl tejföl, 10 dkg majonéz, 1 dl tej, fél csokor petrezselyem, 25 g zöldfűszerkeverék – lehet mélyhűtött is –, só, bors, 20 g margarin, 75 dkg héjában főtt burgonya – előző nap főzzük és hámozzuk meg! –, kapor a tálaláshoz
A tejfölt, a tejet és a majonézt összekeverjük, beletesszük a fűszereket, és összeturmixoljuk. Sóval, borssal fűszerezzük. A tojásokat meghámozzuk, cikkekre vágjuk. A margarint egy nagy serpenyőben felforrósítjuk, aranybarnára sütjük benne a burgonyát. A tojást a burgonyával és a zöldmártással egy-egy tálra helyezzük. Borssal és kaporral megszórva tálaljuk.
Rántottás szendvics
• Hozzávalók: 8 szelet szendvicskenyér, 12 tojás, 8 ek. tej, só, bors, 40 g margarin, 50 dkg pisztrángfilé, kapor
A kenyereket megpirítjuk, majd hagyjuk kihűlni. A tojásokat elkeverjük a tejjel, és sóval, borssal fűszerezzük. A margarin felét egy serpenyőben felforrósítjuk, és a tojásmasszát gyenge tűzön megalvasztjuk benne. Egy-egy szelet kenyeret megkenünk a maradék margarinnal, megrakjuk a tojással és egy-egy szelet pisztránggal. Megszórjuk kaporral, és befedjük a másik szelet kenyérrel. |